Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai nap fegyverszakértők számára

Szöveg: Szendyné Horváth Julianna őrnagy |  2017. november 27. 11:27

A Magyar Honvédség Logisztikai Központ Hadfelszerelés Vizsgáló Osztálya szakmai napot tartott Táborfalván a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara kriminalisztikai szakmai tagozata számára.

1596041751

A Kamara fegyverszakértői, nyomszakértői a honvédségi fegyverszakértőkkel egy éleslövészettel egybekötött kriminalisztikai szakmai nap keretében találkoztak Táborfalván. A meghívott vendégek között voltak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kriminalisztikai Szakértő Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói is.

A szakmai program célja, hogy a honvédségi szakértők megosszák speciális szakmai tapasztalataikat a civil fegyverszakértőkkel, mivel az általános igazságügyi fegyverszakértői gyakorlatban a hadsereg által használt fegyverek kevéssé ismertek. A ballisztikai védőanyagok (mellények, sisakok, testpáncélok) vizsgálata is témája volt a szakmai napnak, mivel azokat a jogszabály jelenleg a fegyverszakértés körébe utalja.
A közös szakmai nap a katonák számára is lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerjék az igazságügyi szakértők lőfegyverekkel kapcsolatos általános tapasztalatait, amik az igazságügyi fegyverszakértői vizsgálatok során keletkeztek.

A szervezők nem titkolt célkitűzése a szakértői utánpótlás (szakértőjelöltek) speciális ismeretanyaggal történő megismertetése is volt. A kriminalisztikai szakmai tagozat megjelent tagjai jelentős számban a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ alkalmazásában állnak.
A több helyszínen, több csoportban végrehajtott tematikus éleslövészet alkalmával többek között olyan speciális fegyverek, mint a Gepárd rendszerű puska kipróbálására nyílt lehetőség, mely a több évtizede a szakterületen tevékenykedő szakértők részére is kuriózumnak számított.
A szakmai nap során felmerült a közös munka és tapasztalatcsere, valamint a későbbiekben kötendő szakmai együttműködés lehetősége is.

1596041751

Fotó: Magyar Igazságügyi Kamara