Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számítógéppel támogatott katonai vizsgaközpont

Szöveg: NKE HHK Katonai Vizsgaközpont |  2013. április 14. 11:19

Fejlődésének új állomásához érkezett a katonai vizsgaközpont, amely feladatait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjának közvetlen alárendeltségében végzi.

1595952364

Az eredményesen lezárult közbeszerzési eljárást követően március 1-jétől a vizsgatanteremben egy időben 30 számítógépen, egyszerre harmincan vizsgázhatnak. Februárban a rendszer sikeres tesztelése során a termet száz önkéntes honvédtiszt-jelölt, altiszt és tiszt próbálta ki. Márciusban pedig az általános főhadnagyi, századosi, őrnagyi előmeneteli tanfolyamra beiskolázott közel 150 tiszt már a próbateszteket megoldva gyakorolhatott.

A teszteket végzők elmondták: új ismeretek megszerzésére, illetve a régebben tanultak felelevenítésére nyílt lehetőségük, így hozzájuthattak olyan szabályzatokhoz, szakmai kiadványokhoz, cikkekhez, amelyek egyébként csak hosszú utánjárással lennének elérhetőek számukra. Hozzátették: bár úgy érzik, hogy szorít az idő, jó időbeosztással eredményesen felkészülhetnek a május 7−8−9-ei vizsgára. 

1595952364

A vizsga objektivitását az úgynevezett Ilias-rendszer biztosítja, amellyel nem csupán a számítógépes tesztkitöltés válik lehetővé. Segítségével a regisztráció után a felhasználói nevükkel és jelszavukkal belépett vizsgázók, valamint a vizsgaközpont munkatársai bármikor kapcsolatba léphetnek egymással, emellett a felkészüléshez szükséges tananyag is e rendszeren keresztül jut el az érintettekhez.

Az Ilias-rendszert a kölni egyetem fejlesztette ki, s az bármelyik oktatási intézmény számára ingyenesen elérhető. Magyar nyelvű változatát a Gábor Dénes Főiskola készítette, annak idején tőlük vette át a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.
A vizsgáztatás tehát elektronikus úton zajlik; ez a módszer kizárja a nem megengedett eszközök használatát a vizsgán, egyúttal a szubjektív értékelés lehetőségét is; további előnye, hogy a teszt befejezése után a vizsgázó azonnal megismerheti az eredményt. A kitöltött tesztlapokat elektronikusan archiválják olyan formában, hogy azokon utólag semmiféle változtatást ne lehessen végrehajtani, azaz kizárják a manipulálás lehetőségét.

A felkészülésre jelenleg két hónap áll rendelkezésre, ez idő alatt a célirányosan megadott tananyagot kell elsajátítaniuk a hallgatóknak. A vizsgát Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a katonai vizsgaközpont vizsgatermében rendezik meg. A vizsgázóknak az Ilias-rendszer vizsgaszoftvere generálja a tesztlapokat abból a 20-24 témakört felölelő, rendfokozatonként közel kétezer kérdésből, amelyeket a központ munkatársai írtak.

1595952364