Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szántóföldről és csatornázás közben kerültek elő a gránátok

Szöveg: Szűcs László |  2013. december 17. 9:39

Az 50. héten, azaz december 9-15. között 19 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 8 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2589 bejelentést kaptak.

December 9-én Hajdúszoboszlóról kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy a régi és az új 4-es számú főutak közötti területen, csatornázási munkálatok közben egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő a földből. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

December 11-én Dorog és Kesztölc közé kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a két települést összekötő főút melletti mezőn egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

December 13-án a főváros XVIII. kerületében, a Gyöngyvirágos és a Kalász utcák kereszteződésében, csatornázás közben találtak egy második világháborús robbanószerkezetet. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátnak azonosította a robbanótestet, amit a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

December 15-én Rózsaszentmártonból érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy Kölcsey utca mögötti szántóföldön több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanótest került elő a földből. A helyszínen a Bérczes Zsolt őrmester vezette járőr egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot valamint nyolc darab 8 milliméteres puskalőszert talált és semmisített meg.

Címkéktűzszerész