Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz éves a Magyar Cserkészszövetség

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2012. december 28. 14:02

December 28-án ünnepli megalapításának századik évfordulóját a Magyar Cserkészszövetség. A cserkészek a centenárium alkalmából az Országgyűlés Felsőházi termében tartottak emlékülést.

1595946941

„Milyen száz esztendő volt ez?" – tette fel a kérdést a cserkészeknek írt levelében Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki az elmúlt évszázad szörnyűségeire emlékeztette a hallgatóságot. „A magyar történelem egyik legsötétebb évszázada – áll a házelnök levelében – amelyben a jót és az igazat, az összetartozást és az önzetlen szolgálatot börtönnel vagy akasztással büntetve üldözte a hatalom, ha érdekei úgy kívánták." Kövér László köszönetét fejezte ki a cserkészmozgalomnak, amiért ezekben a vészterhes időkben is helyt tudott állni, és hű tudott maradt azokhoz az eszményekhez, amelyekre fogadalmat tett.

Az Országgyűlés elnöke a hálás nemzet köszönetének jeleként Arany Országgyűlési Emlékérmet adományozott a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának, és Ezüst Országgyűlési Emlékérmeket több határon túli magyar cserkészszövetségnek.

1595946942

A Lord Robert Baden-Powell által 1907-ben alapított cserkészmozgalom 1910-ben jelent meg Magyarországon. Az 1912. december 28-án szövetséggé szerveződő cserkészet annyira népszerűvé vált Magyarországon, hogy 1933-ban Gödöllő adhatott otthont a 26.000 fő részvételével tartott 4. Cserkész Világdzsemborinak. A szocializmus idején a mozgalom hivatalosan nem működhetett, a hatalom az Úttörők Szövetségébe integrálta a szervezetet. A cserkészmozgalom a szövetség 1990-es újraalakulása óta ismét virágzik Magyarországon.

Az ünnepi emlékülésen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Vargha Tamás parlamenti államtitkár, és Fodor Lajos közigazgatási államtitkár is részt vett.

1595946942


Fotók: Tóth László