Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szegeden a Zrínyi Kiadó

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. június 16. 9:00

A Zrínyi Kiadó tudományos igényességgel szerkesztett, korábbi és legfrissebb kiadványai a csongrádi megyeszékhelyen is megismerhetők. A hadtudományok és a történelem iránt érdeklődőket a Dugonics téren felállított standnál várják június 17-ig a kiadó munkatársai. A 90. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysorozatát Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író nyitotta meg.

1599204097
Tizenhat, idén megjelentetett legfrissebb kiadványát az ünnepi könyvhét keretében Szegeden is bemutatja a Zrínyi Kiadó. A Dugonics téren álló standnál szinte valamennyi korosztály talál – a fesztivál idején 30, 40 és 50 százalékos árkedvezménnyel kínált könyvek közt – az érdeklődési körének megfelelő olvasnivalót.

1599204098

A könyvhéten a HM Zrínyi Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is Szegedre látogatott. Molnár István elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a történelmünkkel, a haza fegyveres védelmével foglalkozó kiadványok minél szélesebb olvasói réteghez eljussanak. A fiatalok katonai életpálya iránti érdeklődését pedig kiválóan orientálhatja az Oktatási Hivatal által tankönyvként elfogadott Honvédelmi alapismeretek könyv és a hozzá kapcsolódó munkafüzet. A kiadó gondozásában idén megjelentetett, a középiskolás diákok részére összeállított kiadványokat szerzőkként hiteles szakemberek, az adott témakört kiválóan ismerő aktív és nyugállományú katonák jegyzik, ezzel is segítve a tanulók felkészítését a választható érettségi tantárgyból történő vizsgákra.

1599204098

A könyvhét rendezvénysorozata ugyanakkor a katonai életpálya népszerűsítésére is kiváló lehetőséget kínál. Kézenfekvő tehát, hogy az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi központjának a sátra közvetlenül a kiadó standja mellett áll. A szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről a központ toborzói tájékoztatják az érdeklődőket.

1599204098

Június 15-én, szombaton, az esti órákban az űrkutatás és a hadtörténelem kevésbé ismert részleteit is megismerhették a könyvhét vendégei. A fesztivál központjától pár utcányira lévő moziteremben Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok az Űrbarátság című film levetítését követően – az űrrepüléshez kötődő élményeit, emlékeit felelevenítve – beszélgetett a vendégeivel, valamint dedikálta a róla szóló könyveket; Dr. Remes Péter – Dr. Grósz Andor – Dr. Szabó József: A magyar repülő- és űrorvostan története és Simon V. László: Farkas Bertalan – Az űrhajós című kiadványokat.

1599204098

Ezzel párhuzamosan a nagyszínpadon dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, háborús műveleti szakértő, a Zrínyi Kiadó vezetője beszélgetett vendégeivel: dr. Hermann Róberttel, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesével és prof. dr. Csikány Tamás ezredessel, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetőjével. Hadtörténészekként a Görgei Artúr válogatott írásai Értekezések, vitairatok, cikkek, interjúk 1848 – 1915; a Csudáknak éve 1848-1849 – Kézzelfogható hadtörténelem; és A Magyar Honvédség 170 éve című kiadványok kapcsán idézték fel a Magyar Honvédség történetét és a sorsfordító, régmúlt ütközetek kevésbé ismert részleteit.

1599204099

Fotó: a szerző felvételei