Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeminárium és törzsgyakorlat

Szöveg: T. G. |  2016. augusztus 14. 11:15

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseletében dr. Tóth Gergely százados vett részt a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) által, a szervezet nyári kongresszusát megelőzően rendezett CIMEX szemináriumon és törzsgyakorlaton.

A CIOR szakosított bizottságain belül a CIMIC (civil-katonai kapcsolatok) az egyik legaktívabb, ami abban is megnyilvánul, hogy immár ötödik éve minden nyáron – a nyári kongresszus előtt – megrendezik a háromnapos CIMEX-et, amelyen a résztvevőknek az előadások mellett gyakorlati feladatokat is meg kell oldaniuk. Az idei szeminárium – amit a spanyol katonai műszaki főiskolán, Hoyo de Manzanares-ben rendeztek meg – témája a migrációs válsághelyzetek kezelése, és ezen belül a CIMIC-erők lehetséges szerepe volt.

1596018054

A rendezvényen tizenkét országból harmincegyen vettek részt. A jelenlévők nagy része tartalékos tiszt volt, ugyanis a CIMIC az egyik olyan tevékenység, ahol kifejezetten jól használható a civil életben megszerzett tudás és szakértelem. A szeminárium során elhangzott előadások biztonságpolitikai áttekintést adtak a világ több pontján zajló folyamatokról, emellett pedig a migráció és az az által megcélzott társadalmak viszonyát vizsgálták.

Nagy érdeklődést keltett Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontja és tevékenysége, amelynek tapasztalatai hasonlók a spanyolokéhoz.

Az előadások között szó esett az amerikai parti őrség karibi migránsokkal kapcsolatos tevékenységéről is, amely sok közös pontot mutat az olasz és más NATO-haditengerészeteknek a Líbiából áramló migrációs hullám kezelésére tett lépéseivel.

1596018054

A rendezvény törzsgyakorlat részében a résztvevők vegyes nemzetiségű csoportokat alkottak, akiknek egy fiktív régió országaiban folyó, részben polgárháborús helyzetben béketeremtési feladatokkal települő EU-kontingens CIMIC feladatait kellett terveznie, majd a gyakorlat levezetői felé jelenteni, és a felmerülő kérdéseket megválaszolni.

Fotó: CIOR