Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent István királyra emlékeztek az ezred katonái

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2014. augusztus 22. 13:40

A hagyományoknak megfelelően idén is állománygyűléssel, valamint városi és megyei rendezvényeken történő részvétellel emlékezett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a nemzet atyjára, I. István királyra.

1595977512

Az ezred művelődési otthonában megrendezett ünnepség a csapatzászló fogadásával és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Kovács Ferenc ezredes köszöntötte az állományt és felkérte Rácz Roland őrnagyot, hogy tartsa meg ünnepi beszédét. A történelmi áttekintéssel tarkított beszédet a katonák számára buzdító szavakkal zárta az őrnagy: „Az ünnepségeken felcsendülő Himnusz és a nemzeti zászló emlékeztessen mindenkit Szent István államalapítói és katonai örökségére, a haza, a magyar jövő építésére és védelmére egyaránt."

A beszédet követően elismerések kihirdetésére és átadására került sor. Magyarország légvédelmi képességének fenntartása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés katonai tagozatát adományozta Kovács Ferenc ezredesnek. Beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint szakmai érdemei elismeréséül Magyarország honvédelmi minisztere a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Marót Ádám Péter századosnak, a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát pedig Dede Gyula őrnagynak. Nevezettek elismerésüket Budapesten, a Stefánia Palotában rendezett központi ünnepségen vették át.

1595977513

A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után) adományozta az ezred állományából egy főnek, míg a Tiszti Szolgálati Jel III. fokozatát (10 év után) tíz fő kapta meg. Az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel III. fokozatát (10 év után) három katona vehette át. Honvédségért Oklevél elismerésben (10 év után) az ezred négy közalkalmazottja részesült. Az elismerések átadása után az ezred parancsnoka előléptette századossá Farkas László főhadnagyot, majd köszönetét fejezte az ezred teljes személyi állományának az eddigi munkájáért, és kifejtette, hogy a katonái, munkatársai áldozatos munkája nélkül nem vehette volna át a rangos elismerést a honvédelmi minisztertől. Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

A külső helyszíneken megrendezett koszorúzási ünnepségek sora a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által rendezett megemlékezéssel kezdődött a Győrújbaráti Evangélikus Egyházközség templomában. Az ünnepségen Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke mondott ünnepi beszédet, dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke pedig megyei kitüntető címet és díjakat adott át. Az ünnepségen Bozsóki Attila alezredes képviselte az ezredet.

1595977513

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által a Bécsi kapu téren rendezett megemlékezésen Fekete Dávid alpolgármester ünnepi beszédét követően a Hangraforgó együttes műsorát hallgathatták meg az emlékezők. Az ünnepség zárását jelentő koszorúzáson Fegyveres László alezredes helyezte el az emlékezés virágait az emlékmű talapzatánál.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által megrendezett ünnepségen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszszakasza a Szent István-szobornál fogadta dr. Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét és Bozsóki Attila alezredest, az ezred parancsnokhelyettesét. A jelentést követően az ezred katonái a Himnusz hangjaival kísérve felvonták az országzászlót. Az ünnepi műsor után dr. Puskás Tivadar mondott ünnepi beszédet. A koszorúzási ünnepségen Bozsóki Attila alezredes helyezte el az ezred koszorúját.

1595977513

Fotó:
Kozma Balázs szakaszvezető (Szombathely)