Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent királyunkra és honvédő hőseinkre emlékezünk

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. augusztus 2. 15:41

Ismét színes, változatos programok várják az érdeklődőket a fővárosban nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án. A tervekről Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes számolt be röviden augusztus 2-án.

Kedden délelőtt a Kossuth téren tartott rövid sajtótájékoztatót az idei augusztus 20-ai központi ünnepségsorozatról Vargha Tamás. „Magyarország erős állam, amelynek legfőbb ereje abban rejlik, hogy egymás felé fordulunk és igazi közösséget alkotunk" – szögezte le a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára. Mint fogalmazott, Szent István napján államalapító királyunk mellett azokra a magyarokra emlékezünk vissza, akik az évszázadok során a magyar hazát, a magyar államiságot védték.

Az idei központi programokat a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal fogja össze. Az események reggel fél 9-kor, a Kossuth téren kezdődnek a nemzeti lobogó felvonásával, majd a honvédtiszt-jelöltek tesznek esküt a nemzet főterén. Őket utána Áder János köztársasági elnök és dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszönti. Az Országház ingyenesen várja este 18 óráig a látogatókat, de a Sándor-palotában is ezen a napon adja át az államfő a Szent István-rendet az idei kitüntetetteknek.

1596017462

A délután folyamán családi programok, koncertek várják a közönséget, majd este a hagyományoknak megfelelően tűzijátékot rendeznek. Mint Vargha Tamás elmondta, ebben az évben új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek fel tűzijátékot, emellett pedig a Lánchíd déli járdájáról, a Gellérthegyről és a Dunáról három pontonról engedik majd a levegőbe eszközeiket a pirotechnikusok. Bár rövidebb szakaszon lesz tűzijáték, a látvány impozánsabb lesz a tavalyinál, aláfestő zeneként pedig Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának részletei hangzanak majd fel.

Vargha Tamás kiemelte: a szervezők számára idén is a résztvevők biztonsága a legfontosabb, a felkészülés minden lehetséges forgatókönyvet mérlegelve jelenleg is folyik az érintett tárcák és állami szervek bevonásával.


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária