Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentmise a Rab Mária forrásnál

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2015. szeptember 11. 18:35

Kisasszonynapi búcsúi szentmisén vett részt szeptember 5-én, a veszprémi Rab Mária forrásnál Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, illetve egy oktatókból és altisztjelöltekből álló csoport.

1596000032

A rendezvényen dr. Földesi Ferenc nyugállományú ezredes, történész az altisztképzéssel és az altisztek vallási nevelésével kapcsolatos beszédében elmondta, hogy a Jutasi Altisztképző Intézetben minden felekezetnek a hallgatók saját imaházat építettek. Ezek közül egy, a Rab Mária forrás és kegyhely, mely különösen kedves volt a jutasi növendékeknek.
A forrást 1941. szeptember 8-án, Kisasszony napján vitéz Markóczy László parancsnok hivatalos szabadtéri miséző hellyé avatta és innentől az intézmény a második világháború éveiben Kisasszony napját szabadtéri misével ünnepelte.

Míg a háború alatt a szobrok, táblák törtek össze, a háború után a forrást eltömték, az odavezető utakat eltorlaszolták és beépítették, így lassan a forrás feledésbe merült. Csak néhány évvel ezelőtt fedezték fel ismét, a terület megtisztítása és rendbetétele után alkalmassá tették újra misék megtartására.

A szentmisét, a forrásnál hetven éve bemutatott utolsó szentmise emlékére dr. Márfi Gyula érsek celebrálta.

Fotó: a szerző felvételei

Címkékaltiszt