Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulációs lőgyakorlat a díszegységnél

Szöveg: Szabó Viktor |  2015. március 30. 14:13

Harci helyzetet szimuláló feladatokkal találták szembe magukat a napokban megrendezett lőgyakorlaton az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái. A pszichés ráhatást és fizikai terhelést leküzdve eredményesen végezték el lőfeladataikat.

1595990441

A kiképzésen a Honvéd Palotaőrség, illetve a Honvéd Koronaőrség 56 katonája négyféle gépkarabély- és kétfajta pisztolylőgyakorlatot hajtott végre. Midáner Attila őrnagy, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység hadműveleti és kiképzési részlegének vezetője elmondta: az előírásoknak megfelelően a feladatok egymásra épülve egy komplex egységgé álltak össze, minden egyes ponton egy-egy harctéren vagy műveleti területen előforduló helyzettel találták szemben magukat a résztvevők.

Az első pályán az úgynevezett 5-ös számú különleges lőgyakorlatot kellett teljesíteni, ami során elsőként gépkarabéllyal, majd egy szimulált lőszerelakadást követően − a „használhatatlanná" vált fegyvert félretéve − pisztolyukat előrántva tüzeltek a célpontra a katonák. Nemcsak a fegyverek váltásának gyorsasága, de a lövések pontossága is igen fontos ennél a feladatnál.

1595990442

A második állomáson 1-es számú békeműveleti lőgyakorlatot végeztek, melynél céljuk az „Állj vagy lövök!" felszólítás ellenére továbbnyomuló célpont ártalmatlanná tétele a támadó életének kioltása nélkül. Ezt a lőfeladatot anatómiai célokon hajtják végre, melyekre célzott, majd kapáslövéseket leadva tüzelnek.

A lőgyakorlat harmadik eleme fizikai terheléssel indult: kezdésnek tíz fekvőtámaszt kellett lenyomniuk a katonáknak, ezt követően a rögtönzött akadálypályán laposkúszásban és futva kellett végighaladniuk az akadályokat megkerülve, s mindeközben még két lőszeresládát is magukkal vittek más-más pontokon. A pálya végén a tüzelőállást felvéve újból anatómiai célra lőttek, melynél egy figyelmeztető lövést követően kellett lőniük a test bármely pontját.

1595990442

A negyedik lőfeladat során ellenállócsoport tagja hozta stresszhelyzetbe az előrenyomuló katonát, akinek a nyugalmát megőrizve kellett lőfeladatát sikeresen elvégeznie.

1595990442

Fotók: a szerző felvételei