Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Színesedő hagyományőrző paletta

Szöveg: O. K. - T. G. |  2018. július 11. 8:05

Nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a napokban Békéscsaba-Gerla kastélyparkjának 1. Katonai és Hagyományőrző Fesztiválját.

1599190270
A számos, színvonalas felszerelést felvonultató csoport mellett a rendezők meghívásának szívesen tett eleget a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár is. Korántsem meglepő, sőt, természetes egy ilyen eseményen, ha az eredetivel megegyező felszerelésben találkozhatunk egy törzstiszttel, vagy egy huszár álldogál a százéves felmálházott nyeregfelszerelés mellett, bemutatva annak részeit.

Nagy öröm, ha ebben a tipikusan kissé férfias világban a női csapattagok is meglelik örömüket, természetesen itt is a hitelességre törekedve. A csapatnál ennek megfelelően évek óta korabeli ruhát viselő hölgykoszorú színesíti a megjelenéseket. Az első világégés időszakában egyenruhában is megjelentek az önkéntes női ápolók.

1599190270
Szerencsés véletlen, hogy a mindennapi életben is a katona-egészségügyben dolgozó Orosz Krisztina sem csupán jelmezként tekint öltözetére. Gyűjtőmunkájának hála, a látogatók legnagyobb örömére, a férfitársaikkal közös sorsot vállaló nők fontos szerepe is előtűnt. A fegyverek és hadi felszerelések között a bemutatóasztalra helyezett orvosi eszközök először bizony meglepték a nézelődőket. Sokszor hosszú másodpercekbe telt, mire ráeszméltek a háborúk másik arcára.

Fotó : Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár