Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szituációs lövészet a homokbányában

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Petrovics Renáta |  2020. június 10. 10:10

Kavargó homok a szélben és a kőfalban – a Neszmély mellett található Duna Lőtéren különleges körülmények között tartottak éleslövészetet a tatai lövészek.

1596080453

A 2019 októberében megnyílt lőteret – melynek ünnepélyes átadóján dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere is jelen volt – az MH 25. Klapka György Lövészdandár térítésmentesen veheti igénybe kiképzési foglalkozások megtartására. Mint Mechler Zoltán, a tulajdonos Bullet Masters Kft. ügyvezetője elmondta, a lőtéren a vadászok, rendőrök, sportversenyekre készülők mellett immár a katonák is gyakorolhatnak, köszönhetően a tatai alakulattal hosszú évekre visszanyúló kiváló együttműködés eredményeképp aláírt együttműködési megállapodásnak. A lőteret a lábatlani cementgyár homokbányájából alakították ki, összességében 30 ezer köbméter föld megmozgatásával – tette hozzá az ügyvezető.

A tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának katonái a Magyar Honvédség lő- és gyakorlótereit már jól ismerik, azonban a Duna Lőtér kialakítása eltér a honvédségi létesítményektől, ezért a május végi napsütésben elsősorban a lőtérrel való ismerkedésen volt a hangsúly. A tatai lövészek hazai pályája, a szomódi lőtér különlegessége, hogy ott nagy távolságra, akár kötelék lőgyakorlatok is végrehajthatók, míg a Duna Lőtér hét szektora (köztük egy 300 méter hosszú mesterlövész-pálya) elsősorban egyéni és szituációs lőgyakorlatok teljesítésére alkalmas. A tatai katonák a neszmélyi lövészeten Bren 2 gépkarabéllyal és P09 pisztollyal, valamint SZÉP puskával és KK-MPI-69 kispuskával az 1. számú és speciális lőgyakorlatok keretében fokozták tovább lövészeti jártasságukat. Mint ismeretes, a tatai katonák a Magyar Honvédségben az elsők között, 2019 decemberében vettek részt lövészeten a nemrég rendszerbe állt CZ fegyvercsalád tagjaival.

1596080457

Fekets Zoltán alezredes, az 1. Lövészzászlóalj parancsnoka kifejtette: a május második felében megtartott lövészeten a katonák álló, térdelő és fekvő tüzelési testhelyzetben, a fokozatosság elve alapján kis távra, kis célokra, minden lövés után tárcserével, a pontosságra törekedve küzdötték le a kijelölt célokat. A tatai lövészek tapasztalt katonák, többségük több hadszíntéren is teljesített missziós szolgálatot, azonban a Duna Lőtér számukra is tartogatott újdonságot; például a legtöbben még sosem lőttek autóból, autóba, autó mögül vagy alól. Az alezredes elmondta, a lőtér kiválóan alkalmas speciális lőgyakorlatokra, ezáltal is elősegítve a tatai lövészek felkészítését.

A lövészetre kilátogatott Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai dandár parancsnoka, aki a szektorok bejárását és a kiképzési foglalkozások megtekintését követően elismerését fejezte ki mind a lőtér kialakításával, úgy a lövészkatonák feszes feladatteljesítésével kapcsolatban. A dandárparancsnok hozzátette, a Duna Lőtér különleges hangulata az afganisztáni missziós lövészetek emlékét idézte meg számára.

GALÉRIA