Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szombathely is megemlékezik a Nagy Háborúról

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. március 17. 15:10

Különleges programsorozattal tiszteleg Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány az első világháborús hősök és áldozatok emléke előtt. Konferenciák és kiállítások idézik fel a történelmi események okait, a háború lefolyását, illetve azokat a haditechnikai eszközöket, amelyekkel a szembenálló felek a csatákat megvívták.

Világszerte nagyszabású programokkal készülnek az első világháború kitörésének századik évfordulójára, Magyarországon pedig kiemelt jelentőségű emlékév lett 2014. Ehhez a programsorozathoz csatlakozott Szombathely is. A város önkormányzata, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány közösen szervezi a változatos, egész évben zajló rendezvénysorozatot, mely bemutatja a száz évvel ezelőtti történelmi eseményeket, felidézve a hétköznapi hősök emlékét.

Az emlékév keretében konferenciák és kiállítások idézik fel az események okait, az érdeklődők megismerhetik a háború lefolyását, illetve azokat a haditechnikai eszközöket, amelyekkel a szembenálló felek a csatákat megvívták és a figyelem középpontjába kerülhetnek Szombathely és Vas megye kiemelkedő első világháborús emlékei, köztéri szobrai, hősi temetői.

1595968807
„Az Osztrák Magyar monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai" című kiállítás megnyitója

A programsorozat februári nyitórendezvénye a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által szervezett, „Az Osztrák Magyar monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai" című kiállítás megnyitója volt. A következő hónapokban pedig számtalan színes programra számíthatnak az érdeklődők, melyek minden korosztály számára tartogatnak érdekességeket.

A fiatalok márciustól novemberig tartó vetélkedőn mérhetik össze tudásukat az ismeretterjesztés és a megemlékezés jegyében. Lesz Világháborús Honvédelmi Erőpróba is a Történelmi Témapark és a Katonatörténeti Kiállításon, szintén az általános és középiskolásoknak. Kicsiket és nagyokat is vár a vasvármegyei K.U.K. 83. gyalogezred és a 11. Huszárezred története kiállítás, ahol kiemelkedő szerepet kap az ezredekben szolgált vasvármegyei katonák fennmaradt személyes emléktárgyai, fényképei és fennmaradt naplóinak feldolgozása.

„Az én történetem" címet kapta az az előadás-sorozat, mely a háborús emlékeket őrző naplókat, a családon belül fennmaradt történeteket, emlékeket mutat be. A megemlékezés az oktatásban is helyet kap a KatonaSuli program keretében zajló osztályfőnöki és történelemórákon. „A Hősök Napja" tiszteletére teljesítménytúrát szervez a 350. sz. Szent Márton cserkészcsapat. A tizenöt kilométeres útvonal érinti a jáki cserkész emlékoszlopot és a szombathelyi temető első világháborús parcelláját.

1595968807
Az emlékkönyv programfüzetének címoldala

Szintén a cserkészeknek köszönhető Ruprechcti–Jobst Frigyes hadmérnök és utász tábornok sírhelyének felújítása, melynek ünnepélyes avatására a tábornok katonai életútját bemutató emlékülést szerveznek.

Az első világháború idén kiemelt helyet kap a Savaria Történelmi Karneválon is, a megye amatőr kórusai, énekkarai, dalárdái pedig a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével Katonadalos találkozón elevenítik fel az első világháborús katonanótákat.