Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomjazó hősök

Szöveg: Murányi Gábor |  2017. június 11. 15:00

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület, a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és koncerttel emlékezett a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra.

Az olasz és magyar összefogással megvalósuló eseménysorozat keretében, június 1-jén nyitották meg a Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein című tárlatot, amelynek tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeztek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra − nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába.

1596033974

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyílt tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

A tárlatot szervező Meritum Egyesület több mint tíz éve járja a Doberdót, az első világháború talán legvéresebb csatáinak helyszínét.

A Gruppo Speleologico Carsico Egyesülettel évről évre mind szorosabbá váló kapcsolatuk eredményét több kiállítás, tanulmányút, sajtóesemény, kiadvány, emléktáblaállítás és -felújítás mutatja. Olaszország földjének e darabja, a Doberdó a közös működésük eredményeképpen ma már az idelátogató magyar turisták és emlékezők számára is jól bejárható, magyar nyelven is táblázott, számos ismertetővel ellátott magyar emléket őrző térség, a közös emlékezés színtere.

1596033974

A kiállítást követő napon, június 2-án a szervezők jótékonysági koncerttel emlékeztek a Nagy Háborút megjárt katonákra. Az eseményen a szegedi dóm kórusa mellett fellépett a goriziai Szent Ignác Kórus és a duinói Fantje Izpod Grmade Kórus, akik katonanótákat, többszólamú egyházi és világi dalokat, népi énekeket adtak elő.

A szervezők a koncert bevételét a cs. kir. szegedi 46. gyalogezred elfelejtett emlékművének helyreállítására kívánják fordítani. A gyalogezred emlékművét eredetileg az egykori Gizella téren, a dóm közelében állították fel, majd áthelyezték a Mars téri laktanya udvarára, ahol ma is fellelhető a torzója. Az 1925-ben közadakozásból emelt emlékmű az ezred hősi halottainak nevét örökítette meg.

Az ivóedényeket bemutató tárlat június végéig látható a kormányhivatal központi épületében.

1596033974

Fotó: a szerző felvételei