Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szótár születik

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. október 8. 7:28

A Zrínyi Katonai Kiadó gondozásában 1980-ban megjelent Katonai helyesírási tanácsadó szótár  használatban elnyűtt, agyonlapozott példányai még ma is megtalálhatók az alakulatoknál és a katonai szervezeteknél.  A szótár tartalma miatt megújításra szorul, ez a munka jelenleg is tart. A részletekről kérdeztük az új szótár főkoordinátorát, M. Szabó Miklós nyugállományú altábornagyot.

1595942747

A szótárkészítés nagy vállalkozás. Vegyük sorra, mit jelent ez a Magyar Honvédség berkein belül. Először is: mi indokolja az új szótár megjelentetését?

Amint a könyveknek, úgy a szótáraknak is megvan a maguk sorsa: e kézikönyveknek híven kell tükrözniük, azaz követniük a világban, életünkben végbement változásokat. Jellegénél fogva egy szótár folyamatos bővítést, igazítást, korszerűsítést követel meg. Már megjelenésekor is, s ha még belegondolunk, mi minden változott 1980 óta!

Gondolom, az alapelvek viszont változatlanok…

Abban mindenképpen, hogy a katonai szaknyelvnek, a korszerű hadtudomány és határterületei fejlődésének gyors, hű, szakszerű követésével a szaknyelvi és a köznyelvi helyesírás közötti nélkülözhetetlen összhangot meg kell teremtenünk. Mindenképp követendő a pontosság, az egyértelműség és a szabatosság. De ne tekintsük mostohagyermeknek a stílusosságot sem. Összességében azt kell szem előtt tartanunk, hogy anyanyelvünk az egyik legnagyobb kincsünk! Mindezek okán fokozottan figyelünk az újdonságokra, amelyekből rengeteg érkezik be hozzánk. Például vigyázunk a rövidítésekre, amelyeket a NATO előszeretettel alkalmaz. Úgy vélem, bár sok minden elavult, mégsem kell mindent kiöntenünk a fürdővízzel. Természetesen fontos alapelv a szótár gyakorlatiassága, könnyű kezelhetősége is. Ezt elősegíti, hogy a nyomtatott változat mellett lesz egy elektronikus verzió is, amelyen „csupán" be kell ütni az adott szót. Ezentúl ha a harckocsi szót keresem, az a h betűnél lesz, a páncéloshadosztály pedig a p-nél s nem pedig a hadosztály-nál, mint korábban. Vagyis ilyen értelemben nem lesznek úgynevezett szóbokrok. Angol rövidítések nem kerülnek be, az informatikai specifikációt a Honvédelmi Minisztérium informatikusával egyeztetjük. A kiemelt témák persze a szóösszetételek, az egybe- és különírás, a mozaikszavak. De említhetem a rendfokozatokat, az alakulatok neveit is, amelyekre szintén korszerű, egységes elveket alkalmazunk.

1595942748

Önt milyen alapelv vezérli a szótárkészítők összefogásában, munkájuk irányításában?

Az a fő felfogásom: én nem javítok, nem rontok, hanem elmondom, hogy én hogyan írnám. A „mit és hogyan" végett a másik összehangoló szakemberrel, Isaszegi János nyugállományú vezérőrnaggyal havonta hívjuk össze megbeszélésre a munkatársakat. Ezeken az üléseken születnek meg többségi döntéssel a kompromisszumos megoldások. Természetesen csak azokban az esetekben, amelyekben ezekre mód van, mert a nyelvi szabályok érvényesítésében a munkánkat segítő nyelvész, akadémikus és professzor javaslatai a meghatározóak.

Lévén alapvetően fontos és napi jelentőségű mű, nyilván ezúttal is szaktekintélyek közreműködésével készül az új szótár…

Hogyne, mindenképpen. Honvédségünk részéről a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar, a Hadtudományi Társaság, az egyes szakszolgálatok, a katonai kiadók rangos képviselői dolgoznak a művön. Dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes alapvetően a logisztikai és a NATO, dr. Szabó József nyugállományú vezérőrnagy a légügyi szavak felelőse, dr. Resperger István ezredes a hadműveleti részt gondozza, Bazsó Márton a biztonságpolitika nyelvtani szakértője. Bakos Tamás őrnagy (MH Vezetési és Doktrinális Főosztály) informatikusként viszi gépre a szógyűjtés eredményeit. Az ő tájékoztatása szerint hamarosan megalakul a honvédségi szintű terminológiai bizottság. Csapatunk pedig arra tesz javaslatot, hogy e helyesírási szótár után készüljön egy katonai értelmező szótár is. E javaslatainkat Szenes Zoltán eljuttatta az illetékeseknek, az eddigi eredményeinket pedig Isaszegi János postázta. Egyébként a javaslatokkal a két nyelvész szakértőnk, Nyomárkay István akadémikus és Prószéky Gábor professzor is egyetért.

1595942748

Hol tartanak most a munkálatokkal?

Eléggé előrehaladott állapotban van a szótár, körülbelül 60 ezer szószedetet gyűjtöttünk össze (120 ezer az engedélyezett), de szeptember végéig várjuk a különböző vezérkari szervek, a Hadtudományi Társaság, a különböző katonai szerkesztőségek kiegészítő javaslatait, amelyek még – remélhetőleg – jelentősen bővítik a szókészletet. A szócikkállomány elektronikus formában folyamatosan és a végtelenségig bővíthető. Szerintem hozzávetőlegesen 70-80 ezer „induló" szószedetet tartalmaz az új szótár. Vagyis nem sokkal lesz vaskosabb, mint a régi. Még annyit: novembertől már inkább a nyelvészek munkája kap nagyobb hangsúlyt.

Mikor vehetjük kézbe, használatba az új Katonai helyesírási tanácsadó szótárt?

Jövő év januárjában már muszáj nyomdába adnunk, mert dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök úr parancsa szerint 2013 márciusától már a szótár „szolgálatteljesítésének" kell kezdődnie.


Fotó: A szerző felvételei