Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztató a V4 védelmi együttműködésről az EBESZ-ben

Szöveg: Szöllősi Antal ezredes | Fotó: Micky Kroell/OSCE |  2019. szeptember 27. 11:12

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a maga 57 részt vevő államával a legnagyobb regionális biztonsági szervezet, alkalmazási övezete gyakorlatilag teljes egészében lefedi az északi féltekét, jelenléte Vancouvertől Vlagyivosztokig terjed. Legfontosabb feladata az, hogy platformot biztosítson annak a párbeszédnek, amely alapvető feltétele az európai béke, biztonság és stabilitás fenntartásának.

A szervezet egyik döntéshozó testülete, a Biztonsági Együttműködési Fórum az úgynevezett biztonsági párbeszéd keretében időről időre olyan aktuális témákat tárgyal meg, amelyek hozzájárulhatnak egymás jobb megértéséhez és tartalmas, előremutató párbeszédet provokálhatnak.

A fórum szeptember 18-ai ülésén a testületet elnöklő Csehország a Visegrádi Együttműködés katonai aspektusait tűzte napirendre. A visegrádi országok külügy- és védelmi minisztériumait képviselő előadók több szempontból is megvilágították Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai együttműködését és egyértelműen sikeresnek értékelték azt. Az ülésen részt vett Jaromir Zuna altábornagy, cseh vezérkarfőnök-helyettes, Martin Sklenár, a szlovák Külügyminisztérium biztonságpolitikai főosztályvezetője és Tomasz Smigielski, a lengyel védelmi tárca Nemzetközi Főosztályának vezető szakértője. Hazánkat Szöllősi Antal ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának főosztályvezetője képviselte.

1596069148

Az előadók kiemelték azt a döntést, miszerint 2016 után másodszor, ez év közepétől ismét felajánlották az Európai Uniónak egy, a négy állam által közösen működtetett, harccsoport készenlétben tartását. Kitértek a közös tervezés fontosságára, valamint arra, hogy a regionális biztonsági együttműködés ilyen formája példaértékű lehet más részt vevő államok számára is. Aláhúzták, hogy az euroatlanti integráció első időszakában született együttműködés hatékonyan elősegítette a benne résztvevők csatlakozását a NATO-hoz és az EU-hoz, ugyanakkor a közös gondolkodás nem szűnt meg ezen tagságok elérésével, ellenkezőleg, évről évre újabb és újabb dimenziók nyílnak meg. A jelenkor legújabb biztonsági kihívásai – például a terrorizmus, a hibrid hadviselés és a kibertámadások – új megközelítést követelnek, és még fontosabbá teszik a fókuszált, közös gondolkodást, az együttes megoldáskeresést.

Az előadásokat követő felszólalók elismerően beszéltek a V4 országok katonai együttműködéséről és követendő példának nevezték azt. Az előadók megerősítették készségüket, hogy a jövőben is tájékoztatják a fórumot a Visegrádi Együttműködés eredményeiről és továbbra is készek megosztani tapasztalataikat az EBESZ minden részt vevő államával.