Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok versenyeztek Szentesen

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 27. 11:50

Hagyományteremtő szándékkal indított hadtörténelmi vetélkedősorozat a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály a Honvéd Kadét Programba bekapcsolódott középiskolák diákjai számára. Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szeptember 26-án megrendezett országos döntő témái II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulójához kapcsolódtak.

1596069149

Középiskolás diákok részére szerveztek a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó vetélkedőt a szentesi műszaki ezrednél – a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulatánál, amely az egykori erdélyi fejedelem nevét viseli. A vetélkedő kétfordulós volt: a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák részére küldött feladatlapokat legeredményesebben kitöltött hat csapatot hívták meg az országos döntőre.

A diákokat Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Fair versenyt, kitartást, történelmi ismereteik gyarapítását kívánva a csapatok tagjainak beszédében hangsúlyozta: „A haza védelme szent dolog, amelyet tovább kell adni a következő nemzedékeknek. Ehhez pedig elengedhetetlen az olyan nemzeti hőseink életének, történelmi tetteinek az ismerete, mint amilyen II. Rákóczi Ferenc is volt."

1596069149

Miután Antal László ezredes, a házigazda műszaki ezred parancsnoka tájékoztatta a diákokat az alakulat alaprendeltetéséből adódó feladatairól, a csapatok tagjai – a verseny forgatókönyvét több pontban is átrendező zuhogó eső miatt – az akadálypálya helyett, a tornateremben bizonyították fizikai állóképességüket és kitartásukat. 

Délután a diákok megtekintették az alakulat csapatmúzeumát, majd megkezdődött a II. Rákóczi Ferenc, valamint a kora meghatározó személyiségeinek életét, a szabadságharc eseményeit feldolgozó vetélkedő; amelyen a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, a PSZC Faller Jenő Szakközépiskola Várpalota, a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Kollégium, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint a két csapattal indult abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákjai hét témakörben mérték össze felkészültségüket.

1596069150

Az eredményhirdetés előtt a csapatok tagjai és kísérőik megnéztek egy látványos búvárbemutatót, majd az írásban leadott válaszaik helyességét, a szituációs játékokban nyújtott teljesítményüket és a korabeli katonadalok ismeretét prof. dr. Csikány Tamás ezredes főosztályvezető, valamint segítői: dr. Négyesi Lajos ezredes és dr. Mészáros Kálmán értékelték.

A HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály által, hagyományteremtő céllal indított, Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó vetélkedőt a PSZC Faller Jenő Szakközépiskola Várpalota – Deák Anna Flóra, Szimler Patrícia, Orosz Gergő, Zimmermann Olivér alkotta – csapat nyerte. A diákokat a versenyre Szabóné Lepsényi Klára kísérte el. Második helyen a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium válogatottja végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai állhattak fel. Az országos versenynek helyet adó MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka által felajánlott különdíjat a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Kollégium Haj-Rákóczi fantázianéven indul kollektívája vihette haza.

GALÉRIA