Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok a migrációról

Szöveg: T. G. |  2016. június 2. 11:43

A Gamingi Kezdeményezés elnevezésű nemzetközi tartalékosszervezet május 26–29. között tartotta idei tavaszi szemináriumát  a Bundeswehr Tartalékos Szövetségének vendégeként, Drezdában.

A szemináriumon magyar részről a Gamingi Kezdeményezésbe (Gaminger Initiative – GI) kijelölt képviselő, dr. Tóth Gergely százados, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) nemzetközi munkacsoportjának vezetője, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal munkatársa vett részt.

1596014458

A GI egy politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, jelenleg kilenc közép-európai tartalékos-, illetve tiszti szövetség regionális együttműködése. 26 éves múltra tekint vissza, 1990-ben, még a Varsói Szerződés megszűnése előtt, az alsó-ausztriai Gaming kisvárosában tartotta első konferenciáját − innen kapta nevét a szervezet. A GI teljes jogú tagja országonként egy tiszti vagy tartalékosszövetség lehet. A küldő nemzeti szövetségnek emellett – ahogyan ez a Matasz esetében is fennáll – rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával.

A GI fő eseménye a tavaszi szeminárium, az úgynevezett Gaming I. – amelyet korábban a névadó kisvárosban tartottak, napjainkban viszont rendszerint valamelyik tagország látja el a házigazda szerepét –, ahol egy aktuális, közérdeklődésre számot tartó biztonságpolitikai kérdést járnak körül. A másik fő rendezvény az őszi Gaming II., ahol egy adott tagállam bemutatja saját (hon)védelmének rendszerét, különös tekintettel annak tartalékos vonatkozásaira.

A mostani tanácskozás kezdetén a helyszínt biztosító Offizierschule des Heeres (OSH – a szárazföldi haderő tiszti iskolája) parancsnoka, Harald Gante dandártábornok, valamint tanulmányi ügyekért felelős helyettese tartott előadást az iskoláról, illetve annak képzési programjáról. Az intézmény alapelve az élethosszig tartó tanulás, ennek érdekében nemcsak a leendő tiszteket képzik a katonai ismeretekre (a szakmai ismereteket civil egyetemeken szerzik meg, így könnyen konvertálható szakképzettségre is szert tesznek), hanem magasabb szintű (zászlóalj-parancsnoki szintig) tanfolyamokat is tartanak. Kiemelt fontosságú az angol nyelvi képzés, valamint a küldetésorientált vezetési módszer elsajátítása.

1596014458

A megnyitó előadást követően az egész Európát érintő migrációs válsághelyzettel kapcsolatos prezentációk következtek. Alapvetően eltért egymástól a befogadó, valamint a tranzitországok narratívája: míg az előbbiek elsősorban biztonsági kérdésként tekintenek a területükön áthaladni kívánó emberáradatra, addig a célországokat inkább a tömeg valamiféle integrációjának kérdése foglalkoztatja. Leghatározottabban a visegrádi országok álltak ki a biztonságot elsődlegesként tételező koncepció mellett.

A konferencia résztvevői ezt követően megtekintették a Bundeswehr központi múzeumát, amely jó keresztmetszetét adta a német hadtörténetnek, és néhány egészen különleges kiállítási tárgyat is tartalmazott.  Bár Németországban május utolsó vasárnapján nem ünneplik a hősök napját, a találkozó résztvevői megkoszorúztak néhány katonasírt a drezdai temetőben.

1596014458

A szemináriumon mindezek mellett kétoldalú megbeszélésekre is lehetőség volt.

A következő gamingi rendezvényt októberben, Pozsonyban tartják, ezen nagy valószínűséggel ismét részt vesz a Matasz képviselője is. Emellett felmerült annak a lehetősége, hogy 2018-ban Magyarország adna helyet egy hasonló találkozónak.

Fotó: a szerző és a szervezők