Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok tettek esküt Zalaegerszegen

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. március 13. 8:01

Varga Zoltánnak hívják az ötvenedik Zala megyei önkéntes területvédelmi tartalékost, aki március 12-én, ünnepélyes körülmények között írta alá szerződését Zalaegerszegen. A megyeszékhelyen tartott rendezvényen eskütételre is sor került.

1599200003
Varga Zoltán – immár tartalékos főhadnagy – korábban katonaként szolgált a városban, majd a nem kevésbé fontos pedagógusi pályára lépett, emellett pedig a küzdősport terén is igyekszik átadni tanítványainak azt, amit korábban katonaként megtanult – például a csapatmunkába vetett hitet. Az önkéntes tartalékos rendszer újraéledésekor pedig nem volt kérdéses számára: ismét belép a Magyar Honvédség kötelékébe.

1599200003
Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese gondolatait idézve: Varga Zoltán mellett mintegy Zala megye is újra csatlakozott a haderőhöz, hiszen az első helyi önkéntes területvédelmi tartalékosok ezen a rendezvényen tették le esküjüket. Az altábornagy ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: katona az, aki a hazát szolgálja, aki pedig önként teszi ezt, legyen nagyon büszke erre az elhatározására és tettére. Kiemelte: a haderő felelőssége abban áll, hogy felkészítse az önkéntes tartalékosokat erre a feladatra. Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából dr. Böröndi Gábor altábornagy elismerést adott át Szabadics Zoltán önkéntes tartalékos századosnak.

1599200003
Az ünnepélyes eskütételen dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vígh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is beszédben méltatták a város, és a haderő hosszú időre visszanyúló, jó kapcsolatát. Hallhattuk, hogy a kormány számára elsődleges a haza, és az állampolgárok biztonsága, és a Magyar Honvédség csakis a kiépített önkéntes tartalékos rendszer segítségével tudja maradéktalanul ellátni az alaprendeltetéséből adódó országvédelmi feladatokat.

A katonai eskü szövegét Antal Gergő tartalékos szakaszvezető mondta elő.

1599200003
A szerző felvételei