Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalmas és eredményes év volt 2015

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2016. március 2. 19:18

Február 25-én tartotta éves beszámoló közgyűlését a Bocskai István Bajtársi Egyesület, amelynek az MH Hadkiegészítő és Nyilvántartó parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központja (2. KIK) adott otthont. A katonai szervezetet Gulyás Szabolcs főhadnagy, megbízott érdekvédelmi részlegvezető képviselte az eseményen.

Az éves beszámolóból kiderült, hogy a nyugdíjas-egyesület rendkívül tartalmas és eredményes évet tudhat maga mögött. Az elmúlt évben számos rendezvényt és kirándulást szerveztek a tagjaik részére, amelyből kiemelkedik az idősek világnapján megünnepelt 45. jubileumi évforduló, melyet a Honvéd Vezérkar főnöke emléklappal, az MH HKNYP parancsnoka pedig emlékplakettel köszöntött.

1596009664

Az elnökség beszámolóját, a pénzügyi beszámolót, a közhasznúsági jelentést és az idei évre vonatkozó programokat Rácz Mihály nyugállományú ezredes, az egyesület titkára ismertette, melyből kiderült, hogy az egyesület egyik legfőbb feladata a tagság érdekképviselete, érdekérvényesítése, szorosan együttműködve a 2. KIK érdekvédelmi részlegével.
Saját rendezvényeik mellett részt vettek a városi és katonai rendezvényeken. Kiemelkedő munkát végeztek a hadisírgondozás és a fiatalok honvédelmi nevelése területén is.

Hagyományőrzés keretében szintén igen erős évet zárt az egyesület. Vándorkiállítással és jubileumi tárlattal emlékeztek meg a II. világháború befejezésének hetvenedik évfordulójáról, melynek nyitókiállítását a központ patinás épülete, a Nagysándor József laktanya fogadta be. Az idei évben az ’56–os forradalom hatvanadik évfordulójára szintén egy nagyszabású kiállítás keretében kívánnak méltón megemlékezni Oláh László nyugállományú alezredes, az egyesület karitatív hagyományőrzője szervezésében.

1596009664

Az egyesület taglétszáma 140 fő, közel fele már betöltötte 70. életévét.
A tagság gerincét a nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok és hozzátartozóik alkotják. Nagy létszámban képviselik magukat a rendvédelmi szervek nyugdíjasai is.

Az egyesület Szociális Alapítványának elnökségi beszámolóját Csefkó Gábor nyugállományú alezredes ismertette, bemutatva az alapítvány segélyezését és közhasznú szociális tevékenységét. A Felügyelő Bizottság elnökségi beszámolóját Hazafi Sándor ny. alezredes ismertette: ebből kiderült, hogy az egyesület a jogszabályoknak megfelelően végzi a tevékenységét. Valamennyi elnökségi tag beszámolóját a tagság egyhangúan elfogadta.
A közgyűlés zárásaként Szarka János nyugállományú ezredes elismeréseket adott át azon tagok részére, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak az egyesület elmúlt évi sikeres munkájához.

A Bocskai István Bajtársi Egyesület már több évtizede segíti a nyugállományú katonákat, azok hozzátartozóit, valamint a honvédségi nyugdíjasokat áldozatos munkájával. Az egyesület honvédelem iránti elkötelezettsége garantálja, hogy ezt a rendkívül felelősségteljes és tiszteletre méltó feladatukat továbbra is ilyen sikeresen és eredményesen látják majd el − ehhez kívánunk egészséget és erőt az egyesület valamennyi tagja és kedves hozzátartozóik számára.

Fotó: a szerző felvételei