Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy iraki támaszponton robbantottak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 2. 20:41

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet több öngyilkos merénylője felrobbantotta magát március 1-én, kedden az iraki fegyveres erők egyik támaszpontján Anbár tartományban, hírügynökségi jelentések szerint negyven embert megöltek, köztük egy iraki dandártábornokot. Egyes jelentések két, mások négy merénylőről számoltak be.

Anbár tartomány egy biztonsági illetékese közölte, hogy a Hadísza városa mellett lévő katonai támaszpont elleni támadásban a biztonsági erők 39 tagja vesztette életét, köztük Ali Abbúd dandártábornok, az Anbár tartomány védelméért felelős parancsnokság főnöke és egy alezredes. A terroristák egyenruhát viseltek, így sikerült beszivárogniuk a kulcsfontosságú hadíszai gát közelében lévő bázisra.

A merényletről szintén nyilatkozó Ali Ibrahím Dabún vezérőrnagy azt mondta, hogy az egyik támadó Abbúd irodájában, míg másik három a támaszpont más részein robbantotta fel magát. A vezérőrnagy ugyanakkor jóval kevesebb halálos áldozatról, szám szerint hétről számolt be.

Az Iszlám Állam a 2014 nyarán indított villámhadjáratával elfoglalta a többségében szunniták lakta Anbár tartomány nagy részét. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatásával az iraki fegyveres erők és törzsi szövetségeseik sikeresen védték meg a stratégiailag jelentős hadíszai gátat az utóbbi másfél évben.

Az ENSZ iraki megfigyelő missziója (UNAMI) kedden közölte, hogy februárban Irak területén összesen 670 iraki vesztette életét, és további 1290-en sebesültek meg terrorcselekmények, erőszak vagy fegyveres összecsapások miatt. A közlemény szerint a halálos áldozatok között 410 polgári lakost, a sebesültek között 1050 civilt regisztráltak.

Jan Kubis, az UNAMI vezetője elítélte az utóbbi napok öngyilkos merényleteit, beleértve a Bagdad legnagyobb síita városrészének számító Szadrvárosban, az iraki főváros nyugati elővárosában, Abu Graib területén és a kelet-iraki Dijála tartományban előző nap egy gyászszertartáson elkövetett támadásokat.

Hétfőn egy síita muszlim milícia-parancsnok rokonának temetésén hozta működésbe a testére erősített robbanóanyagokat egy öngyilkos merénylő, a merényletben legkevesebb huszonheten vesztették életüket, és ötvenöten megsebesültek.