Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatán rendezték meg a tüzérek szakmai összevonását

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2015. április 6. 9:14

A „Vasököl 2015” elnevezésű gyakorlat részeként a zászlóaljak tűztámogató részlegeibe és a támogatószakaszokba beosztott katonák Magyar Honvédség-szintű tűztámogató összevonáson vettek részt Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, a tüzér fegyvernem bázisán.

1595990758

Mint minden felkészítés, a „Vasököl 2015" gyakorlat is elméleti ismeretek oktatásával indult, ennek során egységes alapokra helyezték a híradó- és okmányrendszereket, a jelentési struktúrákat, valamint a tűzigénylés és a tűzmegfigyelés folyamatát. A szakmai tudás megszilárdítását szimulációs és gyakorlati elemekkel is gazdagították.

1595990758

A Baglyas szimulátor alkalmazása lehetőséget biztosított arra, hogy számítógépes támogatással gyakorolják a célok felderítését, a tűz vezetését és a tűzmegfigyelést. Ez a rendszer valósághű környezetet teremt, és a feladat-végrehajtás során reális eredményeket szolgáltat az időjárási és terepviszonyok, valamint a cél tulajdonságai alapján. A megszokottól eltérő módon nemcsak hagyományos rádiókat használtak, hanem digitális adatátviteli rendszereket is üzemeltettek, ami gyorsította, egyszerűsítette és kezelhetővé tette a célok adatainak továbbítását. A zászlóalj- és dandárszinten végrehajtott feladatokat felderítő szakemberek bevonása segítette.

1595990759

Mindez azt a törekvést szolgálta, hogy a júniusban megrendezendő gyakorlaton a most kiképzett tisztek és altisztek és eredményesen tudják végrehajtani lőfeladataikat.
Az elmúlt évek gyakorlatai rávilágítottak arra, hogy a pontos és szakszerű feladatok végrehajtásához szükség van a szabályzókban lefektetett elvek szerinti egységes szakmai felkészítésre. Ennek érdekében bemérő-, és kidolgozó-, valamint páncéltörő összevonást vezettek le.

1595990759

Mindkét szakcsoportban az elméleti tudást újították fel és egységesítették, majd jártasságukat, szakmai ismereteiket gyakorlati oldalról is azonos képességekké fejlesztették.

1595990759

Fotó: Petrovics Renáta és a szerző