Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távol Afrikától? – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 11. 14:19

Tífusz, kolera, lepra… Mi többnyire filmekből ismerjük ezeket a betegségeket, de vannak országok, ahol olyan mindennaposak, mint nálunk a nátha. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának néhány orvosa három hetet töltött Nigériában, hogy részt vegyen egy tanfolyamon, s az így szerzett tudást itthon és a missziós területen egyaránt kamatoztathassa.

1596011724
Háromhetes intenzív kurzust szervezett 2016 februárjában a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja (MH EK), a Semmelweis Egyetem, illetve a nigériai Ahmadu Bello University oktatókórház, de tevékenyen részt vett az előkészítésben dr. Ternák Gábor orvosprofesszor, Magyarország nigériai nagykövete is.

– A kurzuson olyan szakemberek, elsősorban katonaorvosok vehettek részt, akik a későbbiekben missziós feladatokat látnak el, és az itt tanultakat kamatoztatni tudják akár afrikai, akár közel-keleti külszolgálatban. Fontos szempont volt az is, hogy a migrációs nyomás egészségügyi kockázatait, esetleges veszélyeit olyan autentikus környezetben tanulmányozhassuk, ahol a betegséggel a gyakorlatban találkozhatunk, a betegeket a valóságban vizsgálhatjuk – vázolja az előzményeket dr. Fejes Zsolt ezredes, az MH Egészségügyi Központ védelem-egészségügyi, stratégiai tervező és szervező osztályának vezetője.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 15-én, pénteken megjelenő számában!)