Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherdobás Afrikában

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2018. július 15. 9:31

A közelmúltban a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egyik C-17-ese légi teherdobási műveletet hajtott végre Maliban.

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Strategic-Airlift-Capability-Conducts-Airdrop-operation-to-Support-Troops.aspx
1599190477
Fotó: HAW archív / Henrik Gebhardt

A „Nehéz Légiszállítók" gyorsan reagáltak egy Svédországtól, a Stratégiai Légiszállító Képesség egyik tagállamától érkezett kérésre: csapataik számára utánpótlás eljuttatását igényelték rövid időn belül.

A svéd erők jelenleg az afrikai ország MINUSMA missziójában teljesítenek szolgálatot. Tekintettel a szoros határidőre és a helyszínre, a tagállam légi teherdobási műveletet kért, amelyet a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing – HAW) a SAC CONOPS légiszállítási képessége alapján támogatott.

A bevetett csapatok utánpótlását szolgáló légi teherdobási műveletek nem olyan tevékenységek, amelyeket a HAW, a SAC operatív egysége rendszeresen végez, tehát ez a végrehajtott feladat ritka eseménynek számít.

A HAW C-17-ese összesen 20 CDS (konténeres szállító rendszer) csomagot dobott le, amelyek mindegyike pótalkatrészeket, felszereléseket és különböző ellátmányt tartalmazott.

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy többnemzeti program, amely három Boeing C-17A Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára. A SAC bázisa az MH Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC-programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C–17A-k elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC két részből áll: katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves részeként a SAC C–17A fegyverrendszerrel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásért felelős szerv.

A Boeing Company a Külföldi Katonai Eladások Rendszere (Foreign Military Sales) keretében, a NAM PO-val kötött szerződés alapján nyújt műszaki támogatást a SAC-program C–17A repülőgépeihez.

Fordította: Apagyiné Gáspár Jolán