Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telitalálat – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 8. 13:31

Ízig-vérig logisztikus, és kevesen lehetnek a hadseregben, akik nem ismerik. Legalábbis hadműveleti területet már megjártak között, hiszen „ő köszönt el tőlük, és ő fogadta őket visszatérésükkor”. S nem mellesleg sokan számos misszióban együtt teljesíthettek szolgálatot Gavlik Péter alezredessel.

1595964045
Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred múlt hónapban kinevezett parancsnokával nehéz lenne szokványos beszélgetést folytatni arról, hogy „új parancsnokként milyen örökséget vett át, s milyen tervei vannak a jövőt illetően", mivel immár tíz esztendeje teljesít szolgálatot jelenlegi alakulatánál. És a tíz évnél álljunk is meg egy pillanatra, hiszen a tízes szám, ha nem is végzetként, de végigkísérte egész eddigi pályafutását. 1983-ban végzett a Zalka Máté Katonai Főiskolán, 1993-ban pedig a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián. 2003-ban került a „Boconádihoz", logisztikai főnöki beosztásba, s 2013-ban nevezték ki az alakulat parancsnokának. Pedig a történet nem így indult annak idején. Jogásznak készült, de mint mondja, Nagykanizsán akkoriban olyan élénk „honvédelmi" élet folyt – táborok, az egykori Magyar Honvédelmi Szövetség rádiós tanfolyamai –, hogy nem volt kétséges számára a pályamódosítás. Az élet pedig bebizonyította, hogy jól döntött, hiszen az elmúlt harminc esztendőben szakmájának szinte összes beosztását megjárta a tapolcai rakétadandártól a Thury György Gépesített Lövészdandárig.

Törzstapasztalatokat hadosztály- és a szárazföldi parancsnokságon szerzett, s mint azt a bevezetőben is említettük, csaknem valamennyi „úttörő" misszióban részt vett. 2001-től egy évet töltött Okucaniban, 2004-ben pedig már Irakban szolgált az MH Szállítózászlóalj logisztikai főnökeként. 2008-ban Koszovó következett, majd 2010-ben Afganisztán volt az újabb állomás, a nemzeti támogató elem parancsnokhelyetteseként.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 13-án, pénteken megjelenő számában!)