Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terepen a hallgatók

Szöveg: Budai Anna |  2012. november 13. 15:06

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédtiszt-jelölt hallgatói egyhetes csapatgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljnál. A leendő lövészek a harcászat fogásaival ismerkedtek Hódmezővásárhelyen.

1595944554

A Ludovika Zászlóalj állományába tartozó hallgatók harmadévesként először vettek részt ilyen gyakorlaton. A harcászat tantárgy keretében végrehajtott feladatokat a sándorfalvai gyakorlótéren hajtották végre, ahol a menet, menetbiztosítás, illetve a nyugvás, nyugvásbiztosítás mozzanataival ismerkedtek meg − immár élesben.

Oktatójuk, Haáz Áron főhadnagy elmondta: a hétfős csoport tagjai (köztük egy hölgy hallgató) szakasz- és századparancsnoki beosztásokban váltották egymást, ennek köszönhetően mindenki kipróbálhatta magát a különböző feladatokban.

Kovács Gergő és Szabó Olivér honvédtiszt-jelöltek nagyon hasznosnak ítélték a gyakorlatot, hiszen most először nem hallgatókkal, hanem olyan katonákkal dolgoztak együtt, akik már sok éve, évtizede gyakorolják hivatásukat. Több szempontból is fontos tapasztalatszerzés volt ez számukra: elszakadhattak a könyvektől, és élesben is kipróbálhatták, amit eddig tanultak. „A tankönyv csak az alapokat adja meg, ez az igazi harcászat. Szerencsére a katonák segítőkészek, sokat tanulhatunk a rajparancsnokoktól és a szakasztiszt-helyettesektől. Tapasztaltak, így jobban értenek hozzá."