Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

TeSzedd! – a katonák is szedték…

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. szeptember 16. 10:02

Az idén immár hetedik alkalommal megrendezett „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. A szeptember 15. és 17. között tartott akcióban a Magyar Honvédség katonái is részt vettek. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 54. Veszprém Radarezred

Az MH 54. Veszprém Radarezred ebben az évben is részt vett a TeSzedd! szemétszedési akcióban, immáron negyedik alkalommal. Az alakulat katonái öt helyőrségben gyűjtötték a szemetet.

1596038731

Veszprémben a katonák két helyszínen kezdték meg párhuzamosan a gyűjtést, egy bel- és egy külterületi részen. A laktanya közvetlen szomszédságában lévő közterület erősen szennyezett volt mind háztartási, mind pedig elektronikai hulladékkal, így a katonák magas intenzitással vetették bele magukat a munkába. A másik csoport eközben a honvédségi lakópark felé vezető főút mentén az árkokat tisztította meg.

Az alakulat kihelyezett alegységei Békéscsabán, Medinán, Kupon és Miskolcon vettek részt az akcióban, a radarosok elsősorban a laktanyáik közvetlen környezetét és az azokhoz tartozó utakat vállalták magukra. A különböző helyszíneken az ezred katonái mintegy száz zsák hulladékot szedtek össze.

1596038731


Szöveg és kép: Péter Gergely hadnagy

* * *


MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

A Honvédelmi Minisztérium felhívására ebben az évben immár harmadszor csatlakozott az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a kezdeményezéshez.

1596038731

Szabó Bálint hadnagy, az alakulat környezetvédelmi tisztje szervezőmunkájának köszönhetően 68 katona, közalkalmazott és honvédelmi nevelésben részt vevő diák gyűjtötte a hulladékot Szentesen, a Dózsa-ház melletti területen. Hozzájuk csatlakozott még az alakulat búvárállományának egy része is, akik a Kurca belvárosi szakaszán a kőhíd környékén merültek és számtalan „kincsre" bukkantak a víz alatt. A szorgos csapatmunkának köszönhetően felszínre került 5 db közúti tábla, egy köztéri szeméttároló, egy lemezhordó, egy gumiabroncs, valamint rengeteg műanyag és fémhulladék, melyek tárolására a TeSzedd! program logóval ellátott szeméttároló zsákokat biztosított.

A gyűjtést követően a katonák segítettek felpakolni az összegyűjtött több, mint negyven zsák szemetet a szentesi Városellátó Intézmény munkatársainak, akik az összehangolt munkának köszönhetően azonnal el is szállították a helyszínről, ezzel megakadályozva, hogy az ismét a környezetbe kerülhessen.

1596038731

Szöveg és kép: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred


* * *

Magyar Honvédség Altiszti Akadémia

Az MH Altiszti Akadémia állandó állománya és elsőéves honvéd altisztjelöltek is részt vettek a 2017. évi TeSzedd! akcióban. Az önkéntes szemétszedési kezdeményezéshez idén negyedszerre csatlakozott a szentendrei alakulat azzal a céllal, hogy a Görgey laktanya mögötti kerékpárútat, valamint a Postás strand környékét megtisztítsák.

1596038732

A közel harminc önkéntes gyűjtésre kiosztott zsákok alig két óra alatt tele lettek: számos üveg, műanyag és papírhulladék gyűlt össze, de találtak kabátot, zsákokat és egyéb eldobált hulladékot.

„A cél, hogy közösen tisztítsuk meg szűkebb-tágabb környezetünket. Ennek a célnak ma sikerült eleget tennünk, ugyanakkor elkeserítő, hogy milyen nagy mennyiségű szemetet találtunk az utcán, a Duna-parton. Jó látni, hogy a fiatal honvéd altisztjelöltek mennyire lelkes résztvevői egy ilyen társadalmi munkának, önkéntes kezdeményezésnek. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a katonák számára is kiemelt fontosságú a környezettudatos életmód, a környezetvédelem. Minden évben lelkesen jelentkezik az akadémia állománya a TeSzedd!–Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra." – mondta el Kurucz Róbert őrnagy, az alakulat biztonságtechnikai részlegének vezetője.

1596038732


Szöveg és kép: Duruczné T. Dóra főhadnagy

* * *

MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Már harmadik alkalommal csatlakozott az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a TeSzedd! országos hulladékgyűjtő mozgalomhoz.

1596038732

Mivel a győri egység – a kisalföldi meszes homokpusztán elhelyezkedő – gyakorlótere Natura 2000-es tájvédelmi besorolású, a természeti értékek megóvásában egész évben komoly felelősség hárul a rakétaezred állományára. Természetesen minden kiképzési eseménynél, kitelepülésnél, lövészetnél a katonák nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi szabályok betartására, ugyanakkor a szomorú tapasztalat azt mutatja, hogy a szakmai feladataikat ellátó honvédek gyakran botlanak bele illegálisan lerakott szemétkupacokba.

Nem is volt hát kérdés, hogy az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idén is csatlakozik az országos kezdeményezéshez. Szeptember 15-én Kolozsi-Helyes Barbara hadnagy, környezetvédelmi tiszt vezetésével több mint félszázan szedték a szemetet a likócsi bázis szomszédságában található erdős-mezős részeken. Az önkéntes tevékenység rendkívül eredményesnek bizonyult, hiszen a kétfős gyűjtőpárok több zsáknyi illegálisan elszórt szeméttől tisztították meg a természetet. Kolozsi-Helyes hadnagy az akció végén elmondta, hogy talán a társadalom környezettudatosabb életmódjának, illetve a többéves hulladékgyűjtő programban történő részvételnek is köszönhetően, a korábbi évekhez képest idén csökkent az összegyűjtött hulladék mennyisége.

1596038732

Szöveg és kép: Cseszreginé Csekei Judit százados