Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

The lost – az eltűntek…

Szöveg: Csajbók József zászlós |  2014. március 22. 14:59

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj az idei évben több fázisban, integráltan egy harci kutató-mentő felkészítést tart. A harci kutató-mentők (Combat Search and Rescue) feladata, hogy az eltűnt személyeket felkutassák és kimentsék. Mindezt az ellenség mélységében teszik…

1595968885

A felkészítést Lengyel József főhadnagy, a zászlóalj harctámogató századának parancsnokhelyettese vezeti. A felkészítendő állomány jelenlegi létszáma nyolc fő. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj részéről öten, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából hárman vesznek részt a speciális képzésen. Lengyel főhadnagy a tavalyi évben már jelen volt egy harci kutató-mentő tanfolyamon Franciaországban, a Cazaux légibázison. A franciaországi Combat Joint Personnel Recovery Standardization Course elnevezésű tanfolyam valójában egy nagyszabású összhaderőnemi, tizenhét nemzetből álló harci kutató-mentő gyakorlattá alakult át.

Mára a külföldi, valamint a hazai kutató-mentő tapasztalatokat felhasználva professzionális képzéssé fejlődött a felkészítés. A harci kutató-mentő képességet a „könnyű vegyes" igyekszik a későbbiekben zászlóaljszintre emelni.

A tanfolyam több ciklusra épül. Az első fázisban a harci kutatás-mentés alapjait, illetve a különböző szakcsapatok képességeit ismerték meg a katonák, valamint a gyorskötél használatát gyakorolták hazai környezetben. A képzeletbeli helyzetet makettek segítségével illusztrálták. A felkészítés egyik sarkalatos pontja a kijuttatás, amelynek több változata is létezik. Ennek egyik, akár „bátorságpróbának" is beillő verziója, amikor a lebegő helikopterből kell lecsúszni úgynevezett gyorskötélen teljes harcászati felszereléssel.

1595968885

A felkészítés további fázisát jelenti majd az alpin-képzés hegyi viszonyok között. A tervek szerint ezt követően Törökországban, nyolcnapos nemzetközi gyakorlaton kell a katonáknak számot adniuk felkészültségükről, amit még további két nemzetközi gyakorlat követ az idén. Az év zárásaként pedig Belgiumban „vizsgáznak" majd a megszerzett ismeretekből.