Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadás érte a biztonsági erőket Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 22. 12:17

Ismeretlen fegyveresek teherautóból golyózáport zúdítottak Törökországban március 20-án, csütörtökön a biztonsági erők egy ellenőrző pontjának embereire és megöltek közülük hármat, ötöt pedig megsebesítettek. A török miniszterelnök-helyettes lehetségesnek mondta, hogy a szíriai kormány emberei az elkövetők.

A támadás Törökország déli részén, Nigde tartományban történt. A teherautó lopott volt. Az ellenőrzési pont emberei visszalőttek és sikerült végezniük a kocsi vezetőjével. Két másik támadót elfogtak, egy továbbit pedig keres a rendőrség.

A területen korábban gyakoriak voltak a hasonló incidensek: kurd fegyveresek rendre rátámadtak török rendfenntartókra, ám tavaly tűzszünetet hirdettek meg, és azóta viszonylagos nyugalom honolt a vidéken.

A csütörtöki támadók kiléte és célja egyelőre nem ismert.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök gyalázatos terrortettnek mondta a támadást, de arról nem szólt, hogy kik követhették el. Besir Atalay miniszterelnök-helyettes viszont azt sugallta, hogy szíriaiak voltak a támadók.

„Olyan információt is kaptam, amely Szíriára utal. Az ügy nagyon súlyos. Lehet, hogy a szíriai kormányerők feszültté akarják tenni a március végi törökországi helyhatósági választások légkörét" – mondta Atalay.

Törökország 900 kilométer hosszan határos Szíriával és egyike azon államoknak, amelyek a legellenségesebbek a szíriai vezetés iránt. Az ország területén jelenleg már 700 ezer szír menekült él.