Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tiltott hangszer” a szolnoki zenekarnál

Szöveg: Munkácsyné Danyi Zsuzsanna | Fotó: Kertész László és a szerző felvételei |  2020. július 3. 16:43

Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar Szolnok karmestere és Nagy István Zsolt törzszászlós, szólamvezető mutatta be a tárogatót dr. Koller József dandártábornoknak, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokának.

1596081968

A 2018-as intézményi beszerzés eredményeként olyan kinccsel gazdagodott a zenekar, amelyből mindössze egyetlen található a Magyar Honvédség hangszerparkjában. Hosszú évtizedek után először – hisz a második világháborút megelőzően volt utoljára rendszerben – újra saját tárogatón játszhat Szolnok katonazenésze.

A tárogató a magyar történelem kísérője a honfoglalástól napjainkig, éles hangja parancsokat közvetített a katonák számára, máskor pedig tábori énekek, táncok elengedhetetlen kísérő hangszere volt. A Rákosi-rendszerben egyenesen tiltottá vált nem csak a hangszer, de még a rajta játszott dallamok is.

Ma már magyar hangszerként tartják nyilván az egész világon, melyet egyedi hangzása miatt a magyar lélek hangjaként is emlegetnek. 2015-ben pedig régi, méltó rangjára emelve hungarikumnak nyilvánították.

A Légierő Zenekar Szolnok eddig is használt tárogatót előadásainak színesítésére, Nagy István Zsolt törzszászlós a saját hangszerét fújta a fellépéseken. Ettől kezdve azonban egy kifejezetten honvédségi használatra készített, a törzszászlós kesztyűs kezére méretezett tárogató hangját hallgathatja majd a katona- és civil közönség. A hangszer a világhírű hangszerkészítő, Tóth József keze munkáját dicséri, és akár szélsőséges időjárás esetén is használható.

1596081968