Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszta vizet a pohárba

Szöveg: Dr. Markovics Zita főhadnagy és Gajdos Milán hadnagy |  2019. május 28. 7:38

Közös gyakorlatot tartottak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái, valamint a Fővárosi Vízművek Mentőszervezet szakértői a Szentendrei-szigeten. A szimuláció szerint árvíz miatt elzárt, de hajóval megközelíthető terület lakossági vízellátását kellett biztosítani.

1599203459
„Alakulatunk aknamentesítő hadihajói képesek önállóan is a víztisztításra, ugyanakkor most először vettünk részt közös gyakorlaton a Fővárosi Vízművek Mentőszervezettel" – mondta el Szilágyi Zsolt ezredes, az ezred parancsnoka. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a két szervezet évek óta közösen rendezett eseményei mellett a katonák és a szakemberek ezúttal azt is bizonyították: egy esetleges katasztrófahelyzetben is kiválóan tudnak együttműködni.

1599203459

A katonák fő feladata a megtisztított víz elszállítása volt, ehhez biztosítani kellett az ivóvíz átszivattyúzását a partról a Dunán lehorgonyzott hadihajó pontonján elhelyezett 5000 literes mobil tárolóba – tette hozzá Koch Norbert főhadnagy, az alakulat Hadihajós Alosztályának megbízott parancsnoka.

1599203460

A szakember emlékeztetett arra, hogy az ezred speciális képességeit már a 2010-es dunai árvíznél is ki tudták használni, akkor áramtermelő aggregátorokat szállítottak rohamcsónakokkal szárazföldi úton nem megközelíthető területekre.

1599203460

„Az aknamentesítő hajók olyan speciális berendezésekkel is rendelkeznek, amelyek vegyi, illetve radioaktív anyaggal fertőzött vizet is képesek megtisztítani. Az így előállított desztillált víz visszasózásával emberi fogyasztásra alkalmas lesz a folyadék" – kommentálta a gyakorlaton látottakat Koch Norbert főhadnagy, aki azt is hozzátette, hogy szükség esetén a hadihajók óránként 250 liter vizet képesek megtisztítani, amivel biztosítani lehet elzárt települések folyadékellátását is.

1599203460

Fotó: Gajdos Milán hadnagy