Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszteletadás a levegő lovagjának Szolnokon

Szöveg: Danyi Zsuzsanna | Fotó: Kabdebon Szabolcs hadnagy |  2020. január 27. 8:03

A bázis névadójára emlékeztek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison január 24-én, pénteken.

1596075449

Ittebei Kiss József hadnagy születésének 124. évfordulóján sűrű ködben és hidegben is élesen szólt a takarodó hangja. Az egykori pilóta szobra előtt egy rézangyal „repül", s koszorút hoz. Megidézve azt a pillanatot, amikor közvetlenül a temetési szertartása előtt egy ellenséges kötelék jelent meg a repülőtér fölött, de bombázás helyett egy koszorút dobtak le, amelynek szalagjaira angol, francia és olasz nyelven ezt írták: „Utolsó üdvözletünk a bátor ellenfélnek".

1596075450

Ittebei Kiss József mindössze négy évig szolgálhatott katonaként. Ez idő alatt vált hős pilótává, s 19 igazolt győzelem, – melyből 8 lekényszerítés – fémjelzi nevét. 

1596075450

A hadnagy szellemét, példaértékű életét dr. Szilvássy László alezredes tanszékvezető, egyetemi docens idézte meg: „Repülő ember volt a szó legtágabb értelmében. Emberséges magatartása sokszor zavarba ejtette az egymással kíméletlenül küzdő repülősöket mindkét oldalon. Harcmodora miatt alig volt és van párja a világon. … Ittebei Kiss József élete legyen példa mindenki előtt! A lovagiasság a becsület fontos szerepet játszott az égbolt katonájának íratlan becsület kódexében.

A hős üzenete számunkra a hazafiasságnak és emberségnek megtartása bármely körülmények között.

1596075450