Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenegy nap művészet

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. szeptember 20. 13:34

Szabadon választott témák mellett az új alkotótechnikák megismerése tette különlegessé a huszonhatodik Katonai Képzőművészeti Alkotótábort. A résztvevők szűk két hetet töltött el az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. Alkotásaikból összeállított kiállítás a tábor zárónapján, szeptember 19-én, kedden nyílt meg.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) szervezte alkotótáborban tizenkét katonai szervezettől érkezett, közel harminc aktív és nyugállományú alkotó mutathatta meg, és fejleszthette tovább képességeit.

1596038796

Az alkotótábort értékelve, Breznay András festőművész, a tábor vezetője, a Mednyánszky Társaság Elnöke kiemelte: részben Tamus István grafikusművésznek köszönhetően, idén mindenkinek lehetősége nyílott arra, hogy új technikákkal ismerkedjen meg, és ilyen módon is rácsodálkozhasson a művészet sokszínűségére. Kiemelte: mivel a Honvédüdülő idén ünnepli századik születésnapját, sokan választották témának a központ változatos természeti csodáit, és különleges objektumait. Az alkotótábor vezetőjének szavait mi sem húzza alá jobban, mint az, hogy az alkotók – afféle születésnapi ajándékként – tucatnyi alkotást az üdülőnek adományoztak.

1596038796

Aulechla József ezredes, MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója a tábor lezárásaként elmondta: a tavalyi premier után nagyon sokan szerették volna, ha idén is a balatonakarattyai objektum adhatna helyet a tábornak – és ez szerencsére így is történt. Mint jelezte: az elmúlt évtizedek honvédségi berkeken belül zajló kulturális munkájának öröksége ez az alkotótábor, mely azonban nem csak veretes múlttal, hanem jelennel és jövővel is büszkélkedhet.

1596038796

A kiállítást Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka nyitotta meg; rögvest köszönetet is mondva az alkotóknak a szép ajándékokért, melyeknek, mint fogalmazott, igyekeznek majd méltó helyet találni. Hozzátette: nagy örömére szolgált, hogy a központ idén is vendégül láthatta az alkotótábort, és abbéli reményét fejezte ki, hogy ez jövőre sem lesz másképp.

1596038797

A táborban elkészült munkákból 2018-ban, a magyar kultúra napján, a Stefánia Galériában nyílik kiállítás; melynek vándorútja aztán több katonai szervezetet is érinteni fog.

A több évtizedes múltra visszatekintő Katonai Képzőművészeti Alkotótábor szervezői azon hivatásos és szerződéses katonákat, honvédségi dolgozókat szólítják meg, akik amatőr módon valamilyen képzőművészeti ágat művelnek, azonban vagy egyáltalán nincs, vagy csak korlátozottan van lehetőségük szervezett formában önmagukat képezni. A katonai képzőművészeti alkotótáborok célja azon katonák támogatása, akik a hivatásuk mellett folytatott alkotótevékenységükkel szolgálják és ápolják a magyar nemzeti- és katonakultúra hagyományait.

1596038797

Fotó: a szerző felvételei