Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt éve…

Szöveg: Zagyi Tamás törzszászlós |  2015. június 11. 14:27

Az ötvenes években alakították meg Verpeléten a 48. Közepes Harckocsi Ezredet. Az alakulatot – amelynek neve a későbbiekben 35. Harckocsi Ezred lett – a kilencvenes évek elején felszámolták. A katonai szervezettel párhuzamosan nyugdíjas klub is működött a helyőrségben, azonban a társaság az alakulat felszámolásával átmenetileg megszűnt. A kilencvenes évek végén, néhány aktív nyugállományú katona újraélesztette a Bem József Honvéd Nyugállományúak Klubját és a jogszabályoknak megfelelően 2000. év első felében bejegyeztette a civil szervezetet.

1595995519

A szervezet újraalakulásának 15. évfordulójáról június első hétvégéjén, ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg a klub tagjai. A Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár ház bejárata előtt, a klub által öt évvel ezelőtt felállított és újraavatott Bem József 1848-49-es honvéd tábornok mellszobránál Szathmári András nyugállományú alezredes méltatta a szervezet névadójának életútját, majd megkoszorúzták a szobrot.

A díszteremben Mirkó Sándor nyugállományú százados, a klub elnöke, megemlékezett azon bajtársakról, klubtagokról, akik már az „égi páholyból" kísérik figyelemmel Verpelét életét. Emlékükre gyertyát gyújtottak. A klub elnöke az elmúlt tizenöt év legfontosabb eseményeit, eredményeit felelevenítve köszönetet mondott elődeinek, Havasi Tamás nyugállományú századosnak és Harangodi László nyugállományú őrnagynak.

1595995519

Az ünnepi rendezvényen elismeréseket is átadtak. Holló István őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda Heves megyei, irodavezetője gratulált Mirkó Sándor nyugállományú századosnak, aki a Honvédelemért Kitüntető Cím II fokozatát vehette át, valamint Farkas Sándornak, Verpelét város polgármesterének, a Honvédelemért Kitüntető Cím III fokozatát kapta.

A megemlékezés kulturális programokkal folytatódott. A Tarnamenti Népdalkör katona- és népdalcsokor átadásával kedveskedett a baráti közösségnek, majd a Honvéd Együttes színvonalas operett és sláger dalokkal szórakoztatta a megjelenteket.

1595995519

Fotó: Farkas Gábor nyugállományú alezredes