Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint kétezren kezdhetik meg a következő tanévet az NKE-n

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2017. július 27. 13:28

Több képzésre is csak 400 pont feletti eredménnyel lehetett bejutni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) – derült ki a felsőoktatási felvételi ponthatárok július 26-ai, szerda esti kihirdetésekor. Az intézmény öt karára idén több mint 5300-an adták be jelentkezésüket, közülük mintegy 4000-en jelölték meg első helyen az egyetem valamely képzését. Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás eredményeképpen több mint 2000-en kezdhetik meg az NKE-n a következő tanévet.

http://uni-nke.hu/hirek/2017/07/26/felveteli-2017
Az NKE képzései közül idén a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (NETK) két államilag támogatott, nappali munkarendű alapképzési szakjára volt a legnehezebb bejutni. Legalább 428 pontra volt szükség a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai, és 414 pontra a nemzetközi igazgatási szakon a tanulmányok megkezdéséhez. A NETK felvételi követelményeit összesen 282-en teljesítették. A kar mesterképzései közül néhány esetében még van szabad férőhely, ezekre pótfelvételit hirdet az intézmény.

Népszerű volt a felvételizők körében a most induló államtudományi mesterképzés is.

Az Államtudományi és Közigazgatási Kar (ÁKK) által indított, ötéves osztatlan mesterképzés támogatott formájára nappali munkarendben 360, levelező tagozaton pedig 398 pont volt a bejutási határ. Az alapképzések közül a közigazgatás-szervező szakra is sokan jelentkeztek, de itt csak azok kezdhetik meg a tanulmányukat, akik legalább 335 pontot értek el a felvételin. A 741 felvett hallgatóból 576-an államilag támogatott, míg 165-en önköltséges formában kezdhetik meg a következő tanévet.

A Rendészettudományi Kar (RTK) nappali, hároméves alapképzései közül a bűnügyi igazgatási szak bűnügyi nyomozó szakirányára volt a legnehezebb bekerülni, ehhez 407 pontra volt szükség. Ennél a képzésnél még a levelező tagozatra való jelentkezéshez is jól kellett teljesíteni, hiszen 384 pont kellett a bejutáshoz. Magas pontszám kellett a rendészeti igazgatási levelezős képzésekhez is, például a közrendvédelmi szakirányra is csak legalább 384 ponttal lehetett felvételt nyerni. A felvételizők körében népszerűek voltak az újonnan indított 4 éves képzések is. Az RTK alap- és mesterképzéseire az általános felvételi eljárás keretében 773-an jutottak be idén. A kar a nappali munkarendű támogatott és önköltséges rendészeti igazgatás szak biztonsági szakirányra, valamint a levelező munkarendű önköltséges katasztrófavédelem szak katasztrófavédelmi műveleti szakirányra vár még jelentkezőket a pótfelvételi keretében.

A korábbi évekhez hasonlóan magas pontszámra volt szükség egyes katonai alapképzési szakokra való bekerüléshez is.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) képzései közül a katonai vezetői szakon legalább 354 pontot kellett elérni a felvételizőknek, de 335 pontra volt szüksége azoknak is, akik a katonai logisztika szakra szerettek volna bejutni. Összesen 171-en teljesítették a felvételi követelményeket a HHK alap- és mesterképzéseire.

Idén alakult meg az egyetem ötödik karaként a Víztudományi Kar, amely a bajai Eötvös József Főiskola vízügyi képzéseit vette át. A nappali képzések közül a környezetmérnöki szakra lehetett a legnehezebben bejutni, ide 322 pontra volt szükség. Az intézmény az országban egyedüliként kínál az építőmérnöki és környezetmérnöki alapképzési szakokhoz vízügyi specializációkat (területi vízgazdálkodás, vízellátás-csatornázás, vízgazdálkodás, valamint víztisztítás-szennyvíztisztítás). A kar minden képzésére vár még jelentkezőket a pótfelvételi keretében.

A felvételi ponthatárokról bővebben itt olvashat. A pótfelvételivel kapcsolatban pedig itt érhetők el  információk.

A felvett hallgatók az augusztus 7-10-i, tatai gólyatáborban találkozhatnak majd egymással először. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által szervezett rendezvényen a hallgatók számos hasznos információt is szerezhetnek az egyetemi élettel kapcsolatban. A négy nap alatt közös szórakoztató játékok, sportprogramok, csapatépítők, nyereményjátékok, esténként pedig ismert előadók gondoskodnak a fiatalok kikapcsolódásáról. A rendezvénynek idén a Tata Esély Közalapítvány Tábor ad otthont.

A táborról további részletek itt és itt olvashatók.