Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz fiatal vehet részt a honvédség nyári táboraiban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. június 7. 11:03

„Majdnem félezren vehetnek részt a Magyar Honvédség nyári táboraiban, amelyek iránt az érdeklődés már most nagyon nagy” – mondta dr. Eleki Zoltán alezredes az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Kiképzési Osztály kiemelt főtisztje, a Magyar Honvédség főtestnevelője június 6-án, hétfőn Mátraházán a honvedelem.hu-nak.

1596014736

Módszertani felkészítést tartottak a honvédelmi táborok foglalkozásvezetői számára Mátraházán, a 4. Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban. A többnapos rendezvényen az érintettek tájékoztatást kaptak minden olyan kérdésről, amely a táborok kapcsán felmerülhet. Egyebek mellett szóba került a táboroztatás jogszabályi környezete és a KatonaSuli-táborok tapasztalatai, de a résztvevők információt kaptak arról is, hogy miként lehet elkerülni a balesetveszélyes helyzeteket, illetve megelőzni a rosszulléteket.

Dr. Eleki Zoltán alezredes a honvedelem.hu-nak elmondta: a honvédség összesen nyolc katonai szervezetnél biztosít táborozási lehetőséget, amelynek nem titkolt célja, hogy − a tartalmas szórakozás mellett − felkeltse a fiatalok érdeklődését a katonai pálya iránt. Emellett olyan hasznosítható tudást is átadnak a táborok vezetői, amely a hétköznapokban is alkalmazható. Mindez nemcsak azt jelenti, hogy a jelentkezők információkat kaphatnak a sereggel kapcsolatban, de tudni fogják azt is, hogy mit kell tenni például egy árvíz esetén vagy egy egyszerű baleseti helyzetben. A kulcsszó – az alezredes szerint – a szerepjáték, vagyis azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok a tábor alatt ne csak eljátsszák, de bele is éljék magukat a katonák életébe. Ezért hasonló napirendnek kell majd megfelelniük, mint a honvédeknek: lesz sátorban alvás, ébresztő és reggeli torna is.

1596014737

Érdemes megemlíteni, hogy a gyerekek – a különböző katonai szervezetek profiljának megfelelően − eltérő tematikájú táborokba jelentkezhetnek: Szentendrén például az önvédelemmel ismerkedhetnek meg bővebben, Szentesen a búvárkodással és Debrecenben, illetve Tatán pedig a lövészek munkájával. Minden katonai szervezet bemutatóval is készül, így a fiatalok megismerhetik azokat a fegyvereket, harcjárműveket és eljárásokat, amelyek csak az adott alakulatra jellemzőek.

A katonai programok mellett olyan „hétköznapi" szórakozást is biztosítanak – ahol van erre lehetőség −, mint kirándulás és strandolás. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az érdeklődők több táborban is részt vehetnek, ha nincs közöttük átfedés.

A július 4-e és 24-e között, több helyszínen zajló, öt-hat napos programokra 14 és 18 év közötti fiatalok jelentkezését várják. A feltételek között szerepel – a korra vonatkozó előírásokon kívül – a szülői nyilatkozat (ez nem lehet régebbi négy napnál a tábor kezdetéhez képest) arról, hogy a gyermek nem rendelkezik olyan betegséggel, amely kizárná a részvételt. Ezenkívül szükséges egy orvosi igazolás is, amely rögzíti, hogy nincsenek olyan krónikus betegségei a gyermeknek, amelyek jelentősen befolyásolnák a programokba való bekapcsolódást.

1596014737

„A célunk nem az, hogy − rossz értelemben – megterheljük a fiatalokat, nem a határaikat fogjuk keresni. Mi olyan öt-hat napot szeretnénk nekik adni, ami felejthetetlen, pozitív élményt jelent, egy olyan tábort, amit máshol nem kapnak meg" – hangsúlyozta Eleki Zoltán alezredes.

(A táborokról további részleteket a csatolt írásokban olvashatnak!)

Fotó: Rácz Tünde