Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmünk dicső pillanata

Szöveg: Budai Anna |  2014. július 26. 11:38

Az 1456-os nándorfehérvári diadalra emlékeztek július 22-én Hódmezővásárhely onkormányzatának képviselői és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

1595976055

Az Országgyűlés 2011-ben, az 555. évforduló alkalmából, július 22-ét a nándorfehérvári csata emléknapjává nyilvánította. Immár negyedik éve a város és az alakulat közös megemlékezést tart a Zrínyi Miklós laktanya kapujánál található emlékharangnál, amelyet 1991-ben Für Lajos, akkori honvédelmi miniszter adományozott a városnak és a dandárnak.

Idén a laktanyához tartozó, a harang közvetlen közelében található ökumenikus kápolnában gyűltek össze az emlékezők. A történelmi eseményekről Hegedűs Zoltán önkormányzati képviselő beszélt. Mint kiemelte: a magyar seregek dicső győzelmének híre egész Európában elterjedt, hiszen ez a momentum összefonódott a III. Callixtus pápa által elrendelt déli harangszóval. A győzelem nem csupán hazánkat, hanem egész Európát hosszú évtizedekre megvédelmezte az oszmán seregektől.

1595976055

Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész imádságában köszönetet mondott az isteni gondviselésért, amely győzelemre segítette a magyar katonákat a túlerőben lévő ellenséggel szemben. „Köszönjük azt, hogy a mindenkori nemzedékeket megajándékozod áldozatkész katonákkal, akik lelkesen állnak helyt, hogy hétköznapi életünket biztonságban élhessük"
– mondta.

Az emlékharangnál Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviseletében dr. Kószó Péter alpolgármester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága nevében Kovács József ezredes, parancsnok-helyettes helyezett el koszorút.

Az ünnepség végén a déli harangszó a győzelemre és a hősi halottakra emlékeztette a megjelenteket.

1595976055

Fotó: a szerző felvételei