Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folytatódott a lövész altiszti szaktanfolyam Hajdúhadházon

Szöveg: Kiss Róbert törzszászlós | Fotó: Szalka Miklós őrvezető |  2020. május 19. 7:43

Meghatározó részéhez érkezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár által vezetett lövész altiszti szakmai tanfolyam. A felkészülő katonák éleslövészeten adtak számot a korábbi hetekben harcászati, fegyverzettechnikai és lőképzési foglalkozásokon tanultakról.

1596079350

A tanfolyam résztvevői a megelőző időszakban elsajátították a lövészszázadoknál rendszeresített fegyverzeti eszközök kezelését – beleértve a rendszeresített harcjárműtípusok toronyfegyvereit – illetve megismerték a híradó eszközöket és a gyakorlatban alkalmazva sajátították el azok használatát is. A harcászati foglalkozásokon együtt alkalmazták mindazon elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek szükségesek a lövész rajparancsnokok és rajparancsnok-helyettesek feladatellátásához.

A leendő altiszteknek nem csak kiváló lőkészségről kellett számot adniuk: el kellett sajátítaniuk a különböző fegyverek hideg és meleg beszabályozását, valamint a lőelőkészítő foglalkozások altiszti feladatait is.

1596079353

Természetesen az igazi megmérettetést a kötelék-lőgyakorlat jelentette. Ennek során több kiképzési ág ismeretanyagát kellett együttesen alkalmazni ahhoz, hogy az adott raj lövészete sikeres legyen. Működtetni kellett a híradó eszközöket, irányítani kellett a raj tagjait, jól kellett alkalmazni a harcjárművet és természetesen a lövészet megkívánta a rendszeresített fegyverzeti eszközök mesteri kezelését is.

Maga a rajszintű kötelék-lőgyakorlat számos további kihívás elé állította az altisztjelölteket: reagálni kellett a harcászati helyzetben beállt változásokra, újra és újra kellett értékelni a célokat, és a lehető legeredményesebben elosztani vagy koncentrálni a fegyverek tüzét. Emellett természetesen el kellett hárítani az esetleges akadályokat, vagy éppen átvenni a raj irányítását a harcból kiesett rajparancsnoktól úgy, hogy az a tűzrendszerben ne okozzon fennakadást.

Az eredményes lövészeti hetek után a kiképzendők tovább folytatják a felkészítést, hiszen a július eleji vizsgákig még számos kiképzési feladat vár rájuk.

GALÉRIA