Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl egy embert próbáló időszakon

Szöveg: Faludi Miklós főtörzsőrmester |  2014. december 6. 19:07

Nagy Etele a II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolában tanulta a katonai alapismeretek tantárgyat, és az intézményben is érettségizett. Eltökélt szándéka volt, hogy katonai pályára lép, ezért jelentkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahová első körben fel is vették. Az alapkiképzés végén, november 28-án esküt tett a haza védelmére.

1595983883

Mi motivált, hogy katonai képzésre jelentkezz?

Már gyerekkorom óta vonzott a katonai élet. Mikor óvodásként anyukám kivitt a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából rendezett programokra, a Nemzeti Múzeumnál alig vártam a lovas huszárok bevonulását és a katonazenekar megérkezését. Bátor, erős emberek voltak, díszes egyenruhában.
Rájuk akartam hasonlítani. Bátor és erős akartam lenni.
Emellett szüleim sokat meséltek a múlt dicső tetteiről, amit a magyar katonák vittek véghez. Végezetül volt, amire, akire személyesen is büszke lehettem, mert apai részről nagyapám is katona volt. Hadtápos logisztikusként szolgált a volt Zrínyi Katonai Főiskolán, valamint a Zách utcai laktanyában laktanyaparancsnok-helyettesként. A nyomdokaiba akartam lépni.

Hogyan tudtad megvalósítani a terveidet?

Elkezdtem lövöldözős játékokkal játszani, katonai témájú könyveket olvasni, filmeket nézni, hogy minél több ismeretre tegyek szert ebben a témakörben. Volt olyan nyári szünet, amikor hét katonai témájú könyvet olvastam ki.
A tanulás terén is beleadtam mindent. Nagyon szorgalmas voltam − jelenleg is az vagyok −, mert tudtam, hogy ha egyetemen akarok tanulni később, akkor nem engedhetem meg magamnak, hogy rossz jegyeket vigyek haza.

1595983883

Milyen volt az alapkiképzés? Milyen tapasztalatokat szereztél?

Nos, azt mondhatom, hogy egy élménydús, ámde embert próbáló 14 hetes időszakon vagyok túl. Rengeteg dolgot tanultunk a kiképzőinktől. Elképesztő, hogy mennyi mindenhez kell érteni egy közkatona szintjén is. Ez is megmutatja, hogy milyen sokrétű feladatot tud ellátni egyetlen katona. A kiképzés első felében elméleti órákon vettünk részt és tettünk szert új ismeretekre, melyeket aztán már a terepen hasznosítottunk. Véleményem szerint a kiképzők jól felkészültek, sokan közülük külföldi missziós tapasztalattal is rendelkeznek. Az hiszem, hogy megkaptuk a szükséges alapokat, ezt a tudást már csak fenn kell tartani és újabbakkal bővíteni, hogy mindig naprakész katonák legyünk, akik képesek a kor legújabb kihívásaival is megbirkózni.

Hogy érzed most magad, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esküt tett hallgatójaként?

Büszkének. Az eltökéltségünkről tettünk tanúbizonyságot. Mind eltökéltük magunkat, hogy a nemzetünket szolgáljuk, életünk árán is megvédjük. Nem hinném, hogy lenne ennél szebb hivatás. Büszke vagyok, hogy karrieremet a katonai oktatás legfelső szintjén kezdhetem.

1595983884

Milyen rövid és hosszú távú terveid vannak a katonai pályán és az életben?

Elsőként szeretném elvégezni a NATO STANAG-nyelvtanfolyamot, és természetesen letenni a nyelvvizsgát. Hosszú távú céljaim között szerepel a missziós szolgálat, valamint a CIMIC-tanfolyam elvégzése. Persze párhuzamosan a családommal is törődnöm kell, igyekszem szeretteimmel is együtt lenni, amennyit csak tudok.

Üzennél valamit a téged követő jelenlegi katonasulis diákoknak?

Tanuljanak, készüljenek az érettségire, amennyire csak tudnak. Mind szellemi, mind fizikai téren hozzák ki magukból a maximumot, legyenek eltökéltek, lebegjen előttük a cél, és ami fontos, hogy mindezt szívvel-lélekkel tegyék!

Fotók: a szerző felvételei