Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélték a Halálhágót

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. április 12. 18:31

Harci szimulációk és mesterlövész-feladatok, gáztámadás, aknamező, mindez közel negyvenkilós menetfelszerelésben – többek között ezekkel kellett szembenéznie annak a húsz kiválasztottnak, aki meghívást kapott a Halálhágó nevű zártkörű, meghívásos, terheléses speciális lövészversenyre április 11-én.

1595991306

Idén második alkalommal rendezték meg a nagyszabású rend- és honvédelmi jellegű versenyt, amelynek nagy előnye, hogy komplex tudást igényel és taktikai elemeket is tartalmaz, így a verseny izgalmán túl a valóságos élethelyzetekre is felkészíti a résztvevőket. A tavalyi évhez hasonlóan húszan vágtak neki az akadályoknak, akik között voltak a Belügyminisztérium állományába tartozó rendőrök, illetve terrorelhárítók, civil sportlövők, a Magyar Honvédséget pedig Énekes Ede főhadnagy képviselte, aki a szolnoki MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj kötelékéből érkezett a versenyre.

1595991306

„Idén egy olyan pályát raktunk össze, amely az erdőben indul; a versenyzőknek át kellett kelniük a Zagyván, az interaktív blokkon belül volt paintball-harc, mesterlövész-feladatok, toronyfoglalás, kötéltechnika-használat. A taktikai pályán kúszás, aknamező, épületharc és füstgránátokkal, valamint szimulált gáztámadással fűszerezett lövészet várta őket. A feladatokat nehezítette, hogy az indulók még azok jellegét sem ismerhették előre" – tudtuk meg Szikszay Tamástól, a verseny szervezőjétől, aki már öt éve rendezi a lövészek körében híres és rangos 5 Fegyver Kupát is.

1595991306

A honvédséget képviselő Énekes Ede főhadnagy, aki a hivatásos kategóriában második helyen végzett, elmondta: évek óta erősödik az együttműködés Szikszay Tamás és a 88-asok lőkiképző állománya között. Az egyenruhás versenyző kiemelte: az ilyen versenyek − s persze a felkészülés − segítik a tapasztalatok és a szakmai tudás továbbadását, így a honvédség kiképzési metódusát is színvonalasabbá, eredményesebbé teszik.

Simonyi Ottó alezredes, a verseny egyik védnöke a honvedelem.hu kérdésére úgy fogalmazott: idén sem volt könnyű dolguk a versenyzőknek, de fontos volt a cserkésztáborra emlékeztető, nagyszerű hangulat is.

1595991307

Fotó: Tóth László