Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túra a hűség falvaiba

Szöveg: Horváth Zoltán |  2014. június 29. 6:52

„Erőt kell meríteni a múltból, le kell vonni a tanulságokat és a hibákat kiköszörülve építeni a jövőt” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter június 28-án Felsőcsatáron, ahol a III. Hűségtúra központi ünnepségét rendezték.

Immár harmadik alkalommal szervezte meg a szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a Hűségtúrát. A program szombaton Nardán kezdődött, ahol a résztvevők megkoszorúzták a trianoni emlékművet, majd pedig ki lóháton, ki lovaskocsin átvonult Felsőcsatárra, ahol szintén elhelyezték a megemlékezés virágait a világháborús emlékműnél. Ezt követően rendezték meg a kétnapos rendezvény központi ünnepségét, amelynek vezérszónoka Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője volt.

1595974592

A tárcavezető felidézte a több mint kilencven éve történt eseményeket: akkoriban több vasi településen tört ki felkelés annak érdekében, hogy az igazságtalan trianoni békediktátum ellenére az adott falvak Magyarországhoz tartozhassanak. Ezt követően népszavazás döntött arról, hogy e települések hazánk részét képezhessék. „Ami ebben igazán felemelő, az az, hogy ezeket a településeket: Szentpéterfát, Olmódot, Nardát, Felsőcsatárt, Horvátlövőt, Vaskeresztest, valamint Pornóapátit többségében horvátok, németek lakják, és ennek ellenére harcoltak azért, hogy ne Ausztriához, hanem Magyarországhoz tartozhassanak" − mondta Hende Csaba.

Szentpéterfa már nagyon régóta „A leghűségesebb község" büszke címének tulajdonosa. A honvédelmi miniszter Felsőcsatáron határozott ígéretet tett az összegyűlteknek. „A következő egy esztendőben azért fogok dolgozni, hogy a magyar Országgyűlés tisztelete jeléül fejet hajtson a hűséges vasi falvak előtt, mivel ez a főhajtás a nemzet főhajtása lenne" − fogalmazott Hende Csaba, aki úgy véli, hogy az említett települések helységnévtáblái alatt egy olyan feliratnak is lennie kellene, hogy „A hűség falvai".

1595974592

A III. Hűségtúra vasárnap Vaskeresztesen, Horvátlövőn és Pornóapátiban folytatódik, ahol a résztvevők megkoszorúzzák a világháborús emlékműveket.