Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltó leszel s katona!

Szöveg: Révész Béla |  2015. március 6. 9:35

Tizenkét katona vesz jelenleg részt a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltóképzésén. A Magyar Honvédség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között kiemelten fontos ez az együttműködés.

Tavaly áprilisban alakult meg az MH Kiképzési és Doktrinális Központ. Ehhez a területhez tartozik a Magyar Honvédségnél szolgáló tűzoltók kiképzése is. Szpisják József dandártábornok, a központ parancsnoka március 5-én tett látogatást a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, ahol az igazgató, Papp Antal tűzoltó ezredes tartott széles körű tájékoztatót az intézmény szervezeti felépítéséről, feladatrendszeréről és gyakorlati eredményeiről. A megbeszélés elsősorban az információcserén alapult.

1595988943

Szpisják tábornok elmondta: fontosnak érzi, hogy vezetői szinten, személyesen tartsanak kapcsolatot a szakterületek képviselői.
A honvédség és a katasztrófavédelem megállapodása értelmében minden évben katonák számára is tartanak tűzoltóképzést az oktató központban. Idén tizenketten vesznek részt a három hónapig tartó felkészülésen, amely során ugyanazt a feladatrendszert kell teljesíteniük, mint a hivatásos tűzoltóknak.

1595988943

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka a képzés fontosságát hangsúlyozva kérdésünkre elmondta: „Nemcsak a Magyar Honvédségnek, de a katasztrófavédelemnek is fontos, hogy a hadseregnél jól kiképzett tűzoltók legyenek. A sikeres képzés végeztével visszatérnek az alakulatokhoz, ahol kiemelten tűzveszélyes helyeken, például repülőbázisokon, anyagraktáraknál teljesítenek szolgálatot." A tábornok a megbeszélés után találkozott a tűzoltónak készülő katonákkal is.

1595988944

Papp ezredes kiemelte: teljes mértékben elégedett a „tizenkettek" eddigi teljesítményével.
Az oktatási központ vezetője bemutatta azokat az elméleti és gyakorlati oktatási helyszíneket is, ahol a tűzoltónak készülő hallgatók elsajátíthatják a szakma alapjait. Többek között azt a pszichikai gyakorlópályát, amelyen életszerű körülmények között (füstben, sötétben és óriási hangzavarban) kell végigjutniuk a jelölteknek, természetesen tűzoltó-felszerelésben.

1595988944

A látogatás végén Szpisják tábornok kifejtette: nincs olyan együttműködés, amit ne lehetne tökéletesíteni és továbbfejleszteni, bár a Magyar Honvédség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közötti munkakapcsolat eddig is kiváló volt, hiszen mindkét szervezet ugyanazt a célt, a magyar állampolgárok biztonságát szolgálja. „Az a feladatunk, hogy a felesleges párhuzamosságot elkerülve tudjunk tevékenykedni az ország érdekében" – összegezte az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka.

1595988944

Fotó: Tóth László