Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltókatonák

Szöveg: Bán Nikolett főhadnagy |  2017. július 4. 11:11

A Magyar Honvédség és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) évek óta tartó sikeres együttműködésének eredménye, hogy újabb tíz fővel bővült a tűzoltókatonák száma.

1596035462

Március 28. és június 23. között az Önkormányzati és Létesítményi Tűzoltó Tanfolyam keretében a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban szereztek új ismereteket a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonái, akiknek a tűzoltókatona minősítés eléréséhez a katonai alapkiképzés mellett e három hónapos tűzoltó-alapkiképzésen is részt kell venniük.

A tanfolyamon a honvédség tűzveszélyes létesítményeinek üzemeltetéséhez szükséges katonatűzoltó-állományt képzik ki, a tűzoltó minősítéshez szükséges elméleti és gyakorlati foglalkozások során nehéz pszichés és fizikai terhelés mellett kell megfelelniük katonáinknak.

1596035463

Az oltási gyakorlat során egy olyan gépjárművel találták szemben magukat a vizsgázók, amelyet elborítottak a lángok. Nehezítette és még veszélyesebbé tette a feladatot, hogy a gépjárműben tartózkodó személy kimentéséről is gondoskodniuk kellett. A szimulációs gyakorlatok nagy odafigyelést és fegyelmezettséget igényelnek, tekintettel arra, hogy semmivel sem kevesebb a felelősség, mint az éles bevetések alatt. A mentést követően egy 100 négyzetméter kiterjedésű ipari üzemanyag-tárolónál is meg kellett fékezni a mindent elemészteni igyekvő lángokat védő vízsugár és oltóhab alkalmazásával.

A katonák kiválóan helytálltak, a csapatmunka és az elhivatottságuk, mint mindig, példaértékű volt. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság az ilyen és hasonló jellegű kiképzések szervezésében és ellenőrzésében is szerepet vállal, így a vizsgán Gillányi Zoltán őrnagy képviselte a parancsnokság Kiképzési és Kiképzést Ellenőrző Osztályát.

1596035463

Az első közös képzés 2012-ben kezdődött a Honvédelmi Minisztérium és a BM OKF közötti megállapodás alapján. A leendő katonai tűzoltók a képzésen együtt tanulják a szakmát az önkormányzati tűzoltóságok és a tűzveszélyes létesítmények állományával. A katonák és tűzoltók vegyes elosztása segíti a munkakapcsolatok kialakítását, a feladatok és az eljárásrendek elsajátítását. A Magyar Honvédség és a BM OKF közötti kapcsolat jó, így az együttműködés sikere évről évre bebizonyosodik − nemcsak itt, a kiképzés során, de valós feladatok, riasztások végrehajtása közben is.

1596035463

Fotó: Novák József (BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ)