Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek és hadihajósok ünnepe

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy | Fotó: Katona Gabriella |  2020. július 2. 14:34

Csapatünnepet tartott az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred. Az alakulat tizenkilenc évvel ezelőtt, július 1-jén vette fel mai szervezeti formáját.

1596081645

Akkor az 1. Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj kiegészült egy hadihajós alosztállyal, ebből adódóan jelenleg is két helyen, a budapesti Irinyi János laktanyában és az újpesti MH Hadikikötőben  teljesíti szolgálatát az ezred állománya. Az alakulat a második  világháború befejezése óta folyamatosan mentesíti az ország szárazföldi területét és vizeit a hátrahagyott robbanótestektől és lőszerektől

A csapatünnep alkalmából Bagi Szilárd alezredes, megbízott parancsnok ünnepi beszédében elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően két felújított tűzszerész járőrhajóval bővült az ezred hadihajós állománya, ezáltal növelve a hadihajós képességet. Ennek fontosságát igazolja, hogy ez év elejétől a Közös Akarat feladat részeként, a megnövekedett migrációs nyomásra reagálva, az alakulat egy tűzszerész járőrhajója a Tisza magyar-szerb határszakaszán folyamatos járőrfeladatot lát el. „Büszkén mondhatom, hogy alapfeladataink maradéktalan ellátása mellett az alakulat katonái a járványügyi veszélyhelyzet kapcsán a nemzetgazdasági érdekből kiemelten fontos logisztikai bázisok őrzés-védelmi feladataiban is részt vettek" – mondta az alezredes.

1596081645

Bagi Szilárd alezredes egyperces néma tisztelgésre kérte a jelenlévőket a 2016. július elsején szolgálatteljesítés közben elhuny bajtársak, Balázs Ádám, Juhász Attila, Kozár Gábor, és Rózsa János Nándor posztumusz hadnagy tiszteletére. A megbízott parancsnok köszönetét fejezte ki a katonák feleségei, férjei, szülei számára, hiszen ők adják a biztos hátteret a szolgálat hosszú hetei alatt, helytállva otthon a gyereknevelésben, a gyerekek tanításában.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka levélben köszönte meg a tűzszerész és hadihajó katonák munkáját: „Elengedhetetlenül fontos feladatot végeznek. Minden nap útra kelnek, minden nap életeket, anyagi javakat óvnak, teszik ezt az esetek nagy részében észrevétlenül, sokszor erőn felül és szakadatlanul. Még csak az év felénél járunk, de önök több mint ezeregyszáz bejelentést kaptak, közel kétszázötvenszer intézkedtek soron kívül és több mint kétezerkétszáz robbanótestet szállítottak el, semmisítettek meg" – áll a Magyar Honvédség parancsnokának levelében.

1596081644

Szintén levélben köszöntötte csapatát Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka afganisztáni missziójából, Mazar-e Sharifból. „Innen a távolból is figyelemmel kísérem tevékenységüket és csak a legnagyobb elismeréssel szólhatok ez évi munkájukról, a feladatokhoz való példaértékű hozzáállásukról. Ahogy eddig is tették, fókuszáljunk sikereinkre, legyen szó az alaprendeltetésből adódó tűzszerész és hadihajós, hazai és nemzetközi szakfeladatokról, az illegális migráció megállításához kapcsolódó erőfeszítéseikről, vagy az elmúlt időszakban hazánkat is elérő világjárvány, a COVID-19 megfékezését szolgáló katonai feladatok ellátásáról. Higgyenek önmagukban, higgyenek a sikerben. Büszke vagyok önökre, és arra, hogy én is ennek a nagyszerű csapatnak lehetek a tagja" – üzente a külszolgálaton lévő parancsnok.

Az ünnepség a veszélyhelyzet kihirdetése miatt elmaradt elismerések átadására is alkalmat adott. Bagi Szilárd alezredes beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége és nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából szolgálati érdemjeleket, a Magyar Honvédségben eltöltött évek után altiszti, legénységi szolgálati jeleket, május 21-e, a Honvédelem Napja alkalmából tiszti, altiszti, legénységi szolgálati jeleket adott át. Többen vehettek át Békefenntartásért Szolgálati jelet, eredményesen végzett szakmai munka, példamutató szolgálatteljesítésért járó elismerést, kiemelkedő munkavégzés miatt emléktárgyat és oklevelet, a meghatározott várakozási idő letöltése, valamint az előmeneteli feltételek teljesítése okán közel tízen léphettek következő rendfokozatba.

1596081645