Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ugyanabból a kottából kell énekelnünk…”

Szöveg: Takács Vivien |  2016. február 15. 11:58

„A magyar katonai szaknyelv megújítása” címmel tartott előadást a napokban Mező András alezredes és Bakos Tamás őrnagy a Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű előadás-sorozat részeként Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

1596008762

Az alezredes a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársaként előadásában beszámolt arról, hogy mit jelent a terminológia – szakszókincs –, illetve rámutatott, hogy miért fontos, hogy egységes szaknyelv legyen a Magyar Honvédség egészében. „A Magyar Honvédségben sok szervezeti elem található: fegyvernemek és két haderőnem is van, ezért mindnyájunknak egy kottából kell énekelnünk, ugyanazokat a kifejezéseket kell használnunk, hogy megértsük egymást, és pontosan ki tudjuk fejezni a gondolatainkat. Ha nem értjük egymást, akkor hiába van a karmester, hiába integet a kezével, a különböző szólamok el fognak csúszni egymástól, mert nem ugyanaz a kotta" – hangsúlyozta.

Az alezredes érdekességként kitekintett a természettudományokban lévő terminológiákra, majd kitért arra is, hogy miért kell megújítani a katonai szaknyelvet. Mint kiemelte: azért van rá szükség, mert a hadtudomány egyfolytában fejlődik, új koncepciók, új harci és technikai eszközök jelennek meg, mint például a lézer, valamint megváltozik a műveleti környezet is.

1596008762

Bakos Tamás őrnagy, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ főtisztje előadásában ismertette a Magyar Katonai Terminológiai értelmező szótár technikai hátterét. Elmondta, hogy az első katonai értelmező szótár 1972-ben jelent meg és kétezer címszót tartalmazott. 2015-ben a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent a Katonai terminológiai értelmező szótár, amely már közel 8400 szócikket foglal magába. „A szótár célja az, hogy a Magyar Honvédségben egységes legyen a szakszókincs, és ami talán a legfontosabb, hogy össze kell kapcsolni a magyar és a szövetségi fogalomrendszert is" – hangsúlyozta az őrnagy.

1596008762

Fotó: Tóth László