Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ugyanazokat a harcos értékeket tekintjük alapnak

Szöveg: Kovács Dániel |  2012. december 18. 9:44

Jeles nap volt december 8-a a Zen Bu Kan Kempo kedvelőinek, hiszen ezen a napon zajlott a sportág legrangosabb versenye, a Hanshi Kupa. Mivel a kempo és a Magyar Honvédség ezer szállal kötődnek egymáshoz, így nem meglepő, hogy a rendezvény az MH Altiszti Akadémia sportcsarnokában, Szentendrén kapott helyet.

1595946619

A nemzetközi verseny szervezését a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület (SZKHSE) és a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet vállalta, osztozva a nem kevés feladaton.

„Örömmel működünk együtt a Magyar Honvédséggel, reméljük, hogy a jövőben több ilyen programot tudunk szervezni" − nyilatkozta a honvedelem.hu-nak Vura Zsolt, a SZKHSE elnöke.

Az együttműködés apropóján beszélgettünk a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet elnökével, Papp Valérral, valamint tiszteletbeli elnökével és szakmai fővédnökével, „Hanshi" Lévai Lászlóval.

„A harcművészetnek, amit képviselünk, az erkölcsi értékrendje közel áll ahhoz, amit a katonáktól elvárnak. Szívesen vesszük a honvédség támogatását, cserébe tudjuk, hogy a nálunk kiképzett emberek potenciális humánerőforrást jelentenek a hadseregnek. Sokan kaptak kedvet a katonai pályához, néhányan kiképzőként helyezkedtek el: mindenképp kölcsönösen hasznos ez az együttműködés" − szólt az egybehangzó vélemény.

1595946620

„Ugyanazokat a harcos értékeket tekintjük alapnak. A harcossá váláshoz elengedhetetlen a test-test elleni küzdelem vállalása. Egy katonától alapvetően azt várják el, hogy harcoljon. Éppen ez az, ami a honvédség szempontjából fontossá teszi ezt a sportágat, hiszen a kempo mentálisan és fizikálisan is képessé tesz a harcra, segít a gátló szocializációs fékek leküzdésében" − mondta az elnök.

Összefoglalva tehát: egyetlen küzdősport sem készít fel ilyen mértékben a katonai pályára, ugyanis a kempo komplex harcművészetet tanít, a földharctechnikáktól a fegyveres küzdelmen keresztül az önvédelemig. Szigorú erkölcsi alapelveket is ad, az erőteljesen jelen lévő japán tradícióknak köszönhetően. Szakértő művelői tudják, hogy a képességük fegyver, nem játék, még ha sportként tekintenek is rá, és megtanulják felelősséggel használni. Beléjük ivódik a versenyszellem és a küzdeni akarás, anélkül, hogy az öncélú rivalizálás légköre megmérgezné. Mindezek mellett a kempo természetesen a fizikai erőnlétet és az állóképességet is fejleszti.

„Nem drogosokat és szívbetegeket képzünk" − mondta Papp Valér. „Az olyan erkölcsi értékek, mint a fegyelem, hűség, rendezettség helyeznek minket közös platformra a honvédséggel" − tette hozzá.

1595946620

Így hát nem meglepő, hogy a verseny résztvevői között szép számmal akadtak KatonaSulis diákok. A honvédelmi nevelést célzó program keretében nemrég honvédelmi középiskolává alakult Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tanulói is a küzdőtérre léptek. Vezetőjük elmondta, hogy a tanulók délutáni szakköreinek fontos eleme a küzdősport, illetve nagy hangsúlyt kap az önvédelmi képességek elsajátítása és a tapasztalatszerzés.

Szóba került a verseny jövője is.

Jelentős lépés lenne a verseny nemzetközi elismertetése, a rendezvények népszerűsítése. Természetesen mindehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi feltételeket.

Fotó: Tóth László

Címkéksport