Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új eszközzel edzenek a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn |  2018. október 22. 7:30

Októberben indult el az a tízhetes edzésprogram, amelyet Vásárhelyi-Nagy Ildikó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola egyetemi tanársegéde dolgozott ki az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái számára.

1599194956
Az MH BHD 32. NHD állományánál a közelmúltban Vásárhelyi-Nagy Ildikó előzetes, egészségfelmérő kutatást végzett, melyben a koordinációs és egyensúlyozó képességet mérte, majd a kapott eltérések függvényében koordinációs fejlesztést készített elő. 

A hétfő reggeli bemelegítést követően a BOSU Balance Trainer nevű eszközökkel indult el az edzéssorozat. Érdekesség, hogy ezzel készült – mások mellett – a 2016-os riói paralimpiára Csonka András asztaliteniszező is. A fejlesztésben a dandár két munkatársa is közreműködik, akik előzetesen Bosu-instruktori képzésben részesültek.

1599194956
A doktorandusz célja, hogy megállapítható legyen, mekkora szerepe van a katonák felkészítésében az instabil közegben végzett edzésnek. Vásárhelyi-Nagy Ildikó úgy gondolja: az eredmények elemzése során nyomon követhető lesz a kontroll- és a fejlesztési csoport fejlődése közötti eltérés, illetve az is, hogy az egyes csoportok saját magukhoz képest mennyit változtak a kutatás idején.

A tízhetes időszakban a katonák hetente kétszer instabil közegben, BOSU Balance Trainer segítségével végzik az edzést köredzés formájában, alkalmanként 60 percen keresztül. A koordinációs fejlesztés lezárultát követően ismételt felmérést végeznek a mozgásprogram hatékonyságának ellenőrzése céljából.

1599194956
A szerző felvételei