Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új ezredinduló

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. február 25. 9:40

Első alkalommal játszották el civil közönség előtt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred új indulóját, a tizedik alkalommal megrendezett „Katona-zenekari Kerekasztal” elnevezésű rendezvényen, Székesfehérváron. A „43-as induló”  című induló zenéjét Ruff Tamás százados, az ezred állományába tartozó székesfehérvári helyőrségi zenekar karmestere szerezte.

Ruff Tamás százados az induló születésével kapcsolatosan a közönségnek elmondta: dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka „szaván fogta" őt, amikor tulajdonképpen parancsba adta az induló zenéjének megkomponálását.

„A legutóbbi Katona-zenekari Kerekasztal rendezvényen beszéltem arról, hogy a katonazene virágkorában, az 1900-as évek elején a katonakarmesterek hatalmas zenekarokkal dolgozhattak, és a csapból is katonazene folyt. Azt mondtam akkor, szeretném, ha még egyszer eljönne ez a virágkor. Parancsnokom erre közölte: tegyük meg az első lépést az új virágkor felé egy új indulóval. Ugyanis régen a katonakarmesterek zenét is szereztek…" – elevenítette fel a százados az induló születésének érdekes körülményeit.

1595949908

Az új indulót, amely nemes egyszerűséggel a „43-as induló"  címet kapta, az ezred katonái már hallották, és − mint a karmestertől megtudtuk−, nagy örömmel fogadták.

Dr. Révész Gyula mérnök ezredes a zenekar munkájával kapcsolatosan elmondta többek között a hallgatóknak, hogy a zenészek hétvégéik kétharmadát nem otthon töltik, és a „mai napon is késő délutánig katonai rendezvények zenei kiszolgálásának feladatait hajtották végre".

Honlapunk érdeklődésére Ruff Tamás százados leszögezte: a katonazenekarok legfontosabb szerepe manapság a hagyományőrzés.

„Olyan korban élünk, amelyben az emberek nemigen figyelnek a hagyományokra, és éppen ezért fontos, hogy valaki ápolja a régi zenei hagyományainkat. A katonazenekar erre kiváló közeg – ugyanakkor nyilvánvalóan lépést kell tartani a kor kihívásaival is. Figyelemfelkeltő módon kell ápolni a hagyományokat" – fogalmazott a karmester.

1595949909

A rendezvény után a honvedelem.hu kérdésére Sükösd Gézáné elmondta: a zene a „legcsodálatosabb dolog, ami összeköti, élteti az embereket."
„A katonazene a civilek felé sugározza azt, hogy mit jelent a fegyelem és miről is szól egy katonaközösség" – tette hozzá.

A székesfehérvári Katona-zenekari Kerekasztal speciális, interaktív rendezvénysorozat, amelyen a közönség nem csupán zenét hallgat, de beszélgetés formájában ismerkedhet meg többek között más katonazenekarok karmestereivel, illetve civil művészekkel.

1595949909

Fotó: a szerző felvételei