Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új katonai jogi folyóirat Magyarországon

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. február 7. 15:40

A magyar szakirodalmi palettán jó ideje váratott magára egy olyan folyóirat, amely fősodorban a katonai joggal és a katonai büntetőjoggal foglalkozik. Ezt a hiányosságot ismerte fel a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnöksége és tagsága, amikor elhatározta, hogy útjára indít egy elektronikus folyóiratot. Ennek célja, hogy teret nyisson mindazok számára, akik szakmai-tudományos igényességgel foglalkoznak a katonai jog és hadijog elméleti és gyakorlati kérdéseivel, valamint akik érdeklődnek e kérdések iránt.

1595966754
A Katonai Jogi és Hadijogi Szemle című folyóirat első száma 2013 végén jelent meg a hadijog.hu weblapon. Az első szám központi témaköre az 1912. évi katonai büntető jogalkotás, illetve a történeti áttekintés volt. Ezt indokolta egyrészről az 1912. évi jogalkotás és a katonai büntetőjog és igazságszolgáltatás történelmi vívmányai előtti tisztelgés, másrészről pedig az a tény, hogy – bár erre kevés hangsúlyt fektetett ez idáig a tudományos világ, de – ezek a jogszabályok 1914-ben, a nagy háború évében léptek hatályba és lényegében az új jogi apparátust az első világháború kereszttüzében vitték át a gyakorlatba.

A jövőre nézve a Társaság és a szerkesztőség fő célja, hogy minden a katonai jog, a hadijog, illetve az ezekhez kötődő jogterületek és társtudományok területére sorolható munkák szerzőinek lehetőséget teremtsen a közlésre, ezzel segítve annak az áldatlan állapotnak a felszámolását, mely lassan évszázadosan mutat afelé, hogy a katonai kérdések jogi vonatkozásai a kevéssé vizsgált tárgykörök közé tartoznak.

Igaz, a folyóirat elsősorban jogi jellegű, a Társaság és a szerkesztőség egyaránt bízik abban, hogy az újonnan indult folyóirat izgalmas olvasmány lesz a katonai kérdések iránt érdeklődő, vagy azokkal foglalkozó nem jogász szakembereknek és olvasóknak is.