Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások előtt a katonai rendészek

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. május 18. 19:31

Jövő év elején megalakul az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Katonai Rendészeti Központja, ami kibővített katonai rendészeti képességgel és országos hatáskörrel látja majd el feladatát. Az igazgatóságszintű szervezet létrehozása miatt a dandár Maléter Pál Rendészzászlóaljának jelenlegi állománytáblája jelentősen bővül. Az új helyekre május közepéig pályázhatnak a katonák.

1595994032

Az utóbbi években a Magyar Honvédség katonai rendészeti képessége folyamatos fejlődésen ment keresztül, ennek kiteljesedése egy országos hatáskörű szervezet, a Katonai Rendészeti Központ lesz, ami 2016. január 1-jén alakul meg.

„Ez az igazgatóságszintű szervezet kibővített katonai rendészeti képességgel és országos hatáskörrel lesz felruházva. Magyarországon és a missziós területeken is összefogja majd a katonai rendészeti feladatok ellátását, szakmai képzését és állományát" – mondta el a központról Riczler Tamás alezredes, a Maléter Pál Rendészzászlóalj parancsnoka. Az új szervezeti elem a korábbi katonai rendészeti alaprendeltetésű feladatok ellátása mellett, országos hatáskörrel 7 körzetben − Budapest, Debrecen, Szentes, Szolnok, Kaposvár, Székesfehérvár, Győr központtal − látja majd el gyorsreagálási képességgel a katonai rendészeti és gépjármű-baleseti helyszínelési szakfeladatokat.

1595994032

Az új katonairendész-képességek nemcsak az ország területén, hanem a missziós területeken is hiánypótló szerepet látnak majd el. Missziós hadműveleti területen például eddig a magyar kontingens katonáival szemben − azok normasértései esetén − egy másik ország katonai rendőrsége, katonai rendészete jár el. Így a normasértéseket és a kialakult rendkívüli helyzeteket nem lehet „saját belügyként" kezelni, illetve a Magyar Honvédség érdekeit a kezdetektől megfelelően képviselni.

A zászlóaljparancsnok hangsúlyozta: a bővített képességgel rendelkező katonai rendészeti szakállomány műveleti területen történő katonai szerepvállalása esetén, 2016 második felétől az alapvető szakfeladatok ellátása mellett képes lesz nyomozati cselekményekkel összefüggő bűnügyi technikusi, helyszínelői munkában való közreműködésre.

1595994033

A Katonai Rendészeti szakállomány részt vesz majd a Fegyveres Támadást Helyszínelő Csoportok (Weapon Intelligence Team − WIT) tevékenységében − nemzeti vagy multinacionális keretben −, közvetlen módon támogatva az Erők Megóvása és a Hálózatellenes Tevékenységeket. A kialakítandó WIT képesség fokozza a Magyar Honvédség C-IED képességét is.

A további új képességekről szólva Riczler Tamás alezredes kiemelte: a honvédség katonai rendészeti képességének magasabb szintre emelése érdekében új elemként megjelenik a Műveleti Helyszínelő Részleg, mely a feltöltést, valamint a szükséges rendőrségi (bűnügyi technikusi, gépjármű-baleseti helyszínelő) és kapcsolódó katonai szakmai tanfolyamok elvégzését követően alapja lehet egy – 2016 második félévében nemzetközi szerepvállalásra is felajánlható – bővített katonai rendészeti képességnek.

1595994033

Emellett a speciális rendészrészleg, amely az értékszállítási és személyi biztosítási feladatokat látja el, valamint a mozgásbiztosítási szakasz, amely a delegációs feladatokat, illetve az egyéb katonai rendészeti szállítási feladatokért felel, a jövőben ki lesz egészítve egy forgalomszabályzó szakasszal, amely a rendezvények biztosításához szükséges parkoltatásokat, illetve forgalomszabályzási feladatokat fogja ellátni.

Az igazgatóságszintű szervezet létrehozásához a rendészzászlóalj állománytáblája bővül. Az új beosztásokra május közepéig lehet pályázni, az év második felében pedig az áthelyezéssel, pályáztatásokkal érkező állomány kiképzése lesz az alegység egyik fő feladata, hogy januárra el tudják érni a készenlétet.

1595994033

Fotó: Szabó Viktor